prodano pod prisilom

Tužba protiv Metropolitana - traži se povrat Picassova djela

muzej
01.10.2016.
u 21:58

Tužbu je podnijela pranećakinja Paula Leffmana, židovskog industrijalca iz Njemačke koji je nekada posjedovao sliku "Glumac", rijetko djelo iz Picassova Ružičastog razdoblja 1904/1905.

Pranećakinja navodnog bivšeg vlasnika slike Pabla Picassa tužila je Muzej umjetnosti Metropolitan u New Yorku i traži povrat remek-djela slavnog slikara koje je, kako tvrdi, prodano pod prisilom tijekom nacističkih i fašističkih progona u Europi.

Tužbu je podnijela pranećakinja Paula Leffmana, židovskog industrijalca iz Njemačke koji je nekada posjedovao sliku "Glumac", rijetko djelo iz Picassova  Ružičastog razdoblja 1904/1905.

Laurel Zuckerman, zadužena za vlasništvo Leffmanove udovice Alice, u zamjenu za spomenuto slikarsko platno traži više od 100 milijuna američkih dolara odštete. Ona se pridružila brojnim drugim osobama koje polažu pravo na umjetnine oduzete ili prodane nakon što su vlast u Njemačkoj osvojili nacisti, a Europa gurnuta u rat.

Metropolitan je priopćio da uživa "neosporno pravo" na "Glumca" te svoja prava namjerava obraniti na sudu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije