Župa Podhum kod Livna

Svoj ljetni Božić svečano proslavili, izmolili blagoslov, uputili poruke i narodu i svećenicima

Podhum
30.06.2022.
u 23:39

- Koji događaj popratiti župniče? Istaknute ste propovijednike doveli za ovogodišnju svetkovinu pa ne znamo otkud početi - govorimo fra Jurici Periši, župniku župe Podhum kod Livna, jednom od najaktivnijih na Njivi Gospodnjoj.

- Pa kada prođe svetkovina Ivana Krstitelja, ja ću vam reći sve detalje o ovogodišnjoj svetkovini, pa vi izdvojite najbolje - reče nam fra Jurica kojeg vjernici odmilja zovu fra Jura. I evo, i on uhvatio vremena, a i mi, pa smo detaljno porazgovarali o ovogodišnjoj svetkovini na kojoj je govorio kardinal, a i na kojoj se drugi istaknuti svećenici nisu libili kritizirati ni narod, a ni same svećenike, sve naravno s ciljem da se ovdašnji čovjek približi svetom Ivanu Krstitelju, onom koji je pripravio put Gospodinu, a bijaše tako skroman i jednostavan, a opet tako velik. Kroz nekoliko dana Podhum se pripremao za proslavu i bila je to jedna od najvećih svečanosti u krajevima gdje žive Hrvati. Za proslavu, kako ga u Podhumu zovu, ljetnog Božića, pripremali su se kroz dane devetnice.

Sve do trodnevice svete mise je predvodio župnik fra Jurica Periša. U propovijedima fra Jurica se svakog dana osvrtao na život svetog Ive kao dara svojim roditeljima, kao proroka, kao krstitelja, kao onog koji se umanjuje pred Gospodinom i podnosi mučeništvo.

Drugog dana devetnice bilo je Tijelovo. Imali su procesiju u Podhumu, gdje su na četiri strane svijeta, na četiri oltara, koja su bila ukrašena cvijećem, koje su donijele domaćice iz svojih sela, blagoslovili župu i zamolili Gospodina da ih sačuva od nevremena, kuge, gladi, rata i svega što u živote unosi nemir i nesigurnost.

Prvog dana trodnevnice, svetu misu je predvodio fra Josip Jukić, župnik iz župe svetog Ante u Čupliću. Fra Josip se i na ovaj način od Livna oprostio jer ide na službu u svoj rodni kraj u Novi Šeher, u župu svetog Ilije Proroka u Maglaju.

Naglasio je u životu svetog Ive proročku dimenziju, jer on nas i danas poziva da pripravljamo svoj put Gospodinu, te njegov poziv da svatko od nas u svom životu hrabro nasljeduje ovog sveca. Naši pređi, franjevci koji su bili prije u ovoj livanjskoj župi župi, nisu slučajno izabrali svetog Ivu. Oni su željeli da sveti Ivan Krstitelj bude onaj koji će ih trajno opominjati da njihov život trajno bude u skladu sa životom Isusa Krista. Da svatko od nas u životu svome pripravlja svoj put Gospodinu. U nadahnutoj meditaciji nakon mise, pred Presvetim oltarskim sakramentom molio Isusa da svatko od nas prosvijetli sebi. - Prepustimo brige Gospodinu i Bog će sve okrenuti na dobro. Imamo križeve, imamo muke i rane, ali ne bojmo se nego krenimo hrabro naprijed - poruka je između ostalih. Svečano pjevanje tog dana predvodio je zbor iz Čuplića predvođen časnom sestrom Nevenom Cvitanović, služavkom Malog Isusa iz Žabljaka kod Livna. A meditecije su pjesmom pratili framaši iz Čuplića.

Drugog dana trodnevice svečano misno slavlje je predvodio fra Ivan Kasalo, iz svetišta Gospe Vidoške u livanjskom kraju. Fra Ivan je na lijep način progovorio o svetom Ivanu Krstitelju, o njegovom pozivu na obraćenje. - Najvažnija dimenzija svetog Ivana Krstitelja bila je pripraviti put Gospodinu. Nije se sveti Ivan ponašao kako se današnji ljudi ponašaju, pa ih ima među nama svećenicima, da stavljaju sebe iznad Boga. On nije iskoristio da taj mesijanski nauk iskoristi za sebe, pa kad ga svijet upita jesi li ti onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo, pa će on: Ja sam taj, ja to činim, sve su to moje zasluge... a on skroman, bez interesa, jednostavan, govori: Ljudi, ja nisam taj, za mnom dolazi još jači, ja mu nisam dostajn odriješiti remenje na obući. On ga naviješta, on propovijeda, on svjedoči za Njega! Jesmo li mi u svom životu pripravili pustinju, pripravili ovo mjesto u kojem će se nastaniti, ne Ivan Krsitelj, nego Isus Krist!? Zamislite kad bi se taj čudak pojavio ove večeri na ovom oltaru, ma kako bismo mi reagirali, šta nam taj ima govoriti, vidi mu kose, brade, odjela... a Ivan Krsitelj stoji i oštro naviješta onog koji dolazi i blago priprema most, tamo gdje staje Ivan Krstitelj, nastavlja Isus Krist! Ove noći braćo i sestre stojimo pred nekoliko pitanja, jesam li ja prorok u današnjem vremenu? Čovječe, jesi li prorok u ovom vremenu? Što znači biti prorok? Znači biti čovjek Božji! Jesi li u ovom vremenu pretača Isusa Krista? Ako si pretača Isusa Krista, susretat ćeš ljude kako ih je On susretao, nećeš im nanositi nemir u život, nego ćeš biti glas koji viče u pustinji, pripravite put Gospodinu, jer dolazi onaj koji je kadar promijeniti naš život - nadahnuto je govorio fra Ivan Kasalo.

Fra Jurica nam govori da je žalostan što fra Josip odlazi iz livanjskog kraja, ali da je i ponosan na njega jer je vrijedno radio u župi livanjskoj i u župi Čuklić, te vjeruje kako će isto tako nastaviti u Novom Šeheru. - A što se tiče fra Ivana, zahvalni smo i radosni što je fra Ivan s nama jer ne zaboravljamo svoje korijene, jer smo i mi bili dio vidoške župe i 1936. se odvojili, ali je ostao duboki vez između nas i župe Vidoši, te drevne livanjske župe i radosti nas njegova nazočnost ovdje i što pokazujemo našu povezanost i čvrstoću naše vjere - kaže nam fra Jurica.

Uočnicu je predvodio kardinal Vinko Puljić, što smo posebno obradili u Večernjaku. Kardinal je tog dana zapalio i svitnjake u čast i slavu svetom Ivi. - U svečanom slavlju sudjelovao je i don Ante Kutleša koji je većinu svog života proveo u inozemnoj pastvi među iseljenicima i vratio se u očev dom, živi u Prisoju i raduje njegova nazočnost. On je svečano navijestio evanđelje i zapjevao riječ Božju. Bili su tu još tog dana fra Dario, fra Marijan Karaula i bogoslov Splitsko - makarske nadbiskupije don Branimir Ivančić iz tog kraja. Svećenik iz žepačkog kraja vlč Bojan koji u Rimu priprema doktorat iz crkvenog prava. Pjevao je zbor iz Podhuma predvođen Mirkom Puđom koji je zborovođa i svirač. Pomagale su mu dvije framašice Lucija Omazić i Magdalena Pavić - priča nam fra Jurica koji se na kraju zahvalio kardinalu, te ga obilno i lijepo darivao sa svojim župljanima.  

Kardinalu su darovali i posebni dar, kip Ivana Pavla II kojeg je blagoslovio banjolučki biskup Franjo Komarica, umjetničko djelo Josipa Kozarića.

Na sam blagdan svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika župe Podhum, bila je u 7.30 misa za domaćice koju je predvodio fra Jurica. U 11 sati je svetu misu predvodio svećenik splitsko-makarske nadbiskupije don Vladimir Smoljo, svećenik koji djeluje u svetištu Gospe od Otoka u Solinu. Rodom je iz župe Zlosela Suho Polje iz Olova, a majka mu je rodom iz Žabljaka kod Livna. - Svi nekako žurimo, ali sveti Ivo nas prizemljuje i poziva da svatko od nas živi svoju vjeru - kazao je među ostalim. Govorio je i o muci među vjernicima, jer brojni parovi imaju nemogućnost da imaju više djece, a neki muku muče s neplodnošću. I čak iz molitvenih krugova dolazi osuda. Ali to nije u redu! Nemojmo ih osuđivati i tražiti uzrok, nego molimo za takve ljude. Bog moli za njih, a neka sveti Ivan, koji je isto rođen kao velika želja svojih roditelja, bude onaj koji će im hrabro pomoći - kazao je između ostalog don Vladimir.

Nakon večernje svete mise župnik fra Jurica je s velečasnim Vladom dijelio slastice djeci, bombone i čokolade, te nam kaže dok ima malenih ima smisla i naša vjera, te okupljanje i radost. - S nadom je završen ovogodišnji blagdan svetog Ivana Krstitelja u Podhumu - kaže za portal Večernjeg lista fra Jurica.  

- Ove godine je proslava bila u znaku ozdravljenja, danas treba vratiti naglasak na zdravlje, ne samo na tjelesno nego i duhovno - zaključio je fra Jurica naš razgovor.

Podhum
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije