Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Prvu nagradu odnijela ˝Poliperspektiva˝ Nade Đerek iz Posušja

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 50 priča iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije
23. rujna 2019. u 12:52 0 komentara 291 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

U Vitezu je završena kulturna manifestacija „Dani Marka Martinovića Cara“ u organizaciji HKD Napredak Vitez. Ovo je treća godina od kako je HKD Napredak obnovio nagradu za priču koja nosi ime Marko Martinović Car. Od ove godine to je međunarodna književna nagrada, nagrada za tzv. BHSC govorno područje.

Marko Martinović je rođen 8. ožujka 1933. a umro 21. rujna 2003. u Vitezu gdje je proveo cijeli svoj radni vijek. 

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 50 priča iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Petnaest priča je diskvalificirano zbog prelaska granica propisane dužine, dok je 35 ocjenjivao tročlani žiri u sastavu: Željko Grahovac, Jasmina Hanjalić i Željko Kocaj. 

Svaki član žirija ocjenjivao je za sebe eurovizijskim sustavom, a zbrajanjem bodova napravljena je i konačni poredak. 

Ove godine treću nagradu je dobila priča pod nazivom „Sedam dana jednog skulptora“ autora Mirsada Bećirbašića iz Sarajeva, drugu priča pod nazivom Sretan čovjek“ autorice Anite Martinac iz Mostara, a prvu nagradu je dobila priča pod nazivom ˝Poliperspektiva˝ autorice Nade Đerek iz Posušja.

Glazbeni dio ove kulturne manifestacije uveličao je Napretkov orkestar harmonika pod ravnanjem prof. Gordane Mišković, a manifestaciji je prethodio obilazak pisaca – pjesnika škola u Novom Travniku, Travniku, Vitezu i Busovači dan uoči dodjele nagrade gdje su održali predavanja o književnosti. 

Nakon dodjele nagrade poklonici književnog djela Marka Martinovića su na povijesnom lokalitetu Škav (stari drevni grad kod Večeriske – općina Vitez) održali kulturni performans čitanja Martinovićevih pjesama čime su završeni ovogodišnji dani Marka Martinovića Cara, a vrijedi spomenuti kako su se nazočni uoči dodjele književne nagrade poklonili piscu na spomen obilježju koje je prošle godine postavljeno na platou ispred zgrade napretkove podružnice u Vitezu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.