Mostar

Predstavljena knjiga "Kolar između srpa i čekića" Marine Beus

Foto: Vecernji.ba
1/4
09.12.2019.
u 08:34

Knjiga autorice Marine Beus "Kolar između srpa i čekića" predstavljena je u nedjelju navečer u Mostaru u prostorijama Velike katedralne dvorane. 

Predstavljanje knjiga koja obrađuje prilike u kojima se našla Katolička Crkva u Hercegovini poslije Drugoga svjetskog privukla je veliki broj posjetitelja. 

O knjizi su govorili dr. Božo Goluža, dr. Ivica Glibužić te autorica dr. Marina Beus. Govornici su predstavljajući knjigu naglasili važnost iznošenja podataka o položaju Katoličke Crkve i odnosu komunističke vlasti prema dijecezanskom svećenstvu u Hercegovini u razdoblju od 1945. do 1966. godine. 

Foto: Vecernji.ba

Posebno su naglasili važnost iznesenih podataka o stradanju velikog broja svećenika u tom razdoblju, kao i njihovoj borbi za opstanak.

Na kraju predstavljanja par riječi o knjizi rekao je i biskup Ratko Perić. 

Naime, knjiga simbolično naslovljena "Kolar između srpa i čekića", što ukazuje da je u sadržajnom smislu njezino težište na dijelovima koji analiziraju odnos komunističke vlasti prema dijecezanskom svećenstvu u Hercegovini, počevši od četrnaest svećenika koji su stradali u ratnom i poratnom razdoblju, do odnosa vlasti prema crkveno-hijerarhijskom vodstvu hercegovačkih biskupija u poslijeratnom razdoblju i potpisivanja Protokola između Jugoslavije i Svete Stolice, što je predstavljalo prekretnicu u dotadašnjim odnosima.

Kako je ovoj tematici posvećen vrlo mali broj radova, utemeljenih uglavnom na dokumentima Arhiva biskupskoga ordi­narijata u Mostaru, u ovoj knjizi pokušalo se otići korak naprijed, sagledavajući i analizirajući ovu problematiku kako na osnovi crkvenih, tako i arhivskih izvora nastalih djelovanjem partijskih i državnih tijela, kao izravnih sudionika događaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije