Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Predstavljena knjiga "Kolar između srpa i čekića" Marine Beus

09. prosinca 2019. u 08:34 0 komentara 263 prikaza
Foto: Vecernji.ba
Pogledajte galeriju 1/4

Knjiga autorice Marine Beus "Kolar između srpa i čekića" predstavljena je u nedjelju navečer u Mostaru u prostorijama Velike katedralne dvorane. 

Predstavljanje knjiga koja obrađuje prilike u kojima se našla Katolička Crkva u Hercegovini poslije Drugoga svjetskog privukla je veliki broj posjetitelja. 

O knjizi su govorili dr. Božo Goluža, dr. Ivica Glibužić te autorica dr. Marina Beus. Govornici su predstavljajući knjigu naglasili važnost iznošenja podataka o položaju Katoličke Crkve i odnosu komunističke vlasti prema dijecezanskom svećenstvu u Hercegovini u razdoblju od 1945. do 1966. godine. 

 | Autor : Vecernji.ba Foto: Vecernji.ba

Posebno su naglasili važnost iznesenih podataka o stradanju velikog broja svećenika u tom razdoblju, kao i njihovoj borbi za opstanak.

Na kraju predstavljanja par riječi o knjizi rekao je i biskup Ratko Perić. 

Naime, knjiga simbolično naslovljena "Kolar između srpa i čekića", što ukazuje da je u sadržajnom smislu njezino težište na dijelovima koji analiziraju odnos komunističke vlasti prema dijecezanskom svećenstvu u Hercegovini, počevši od četrnaest svećenika koji su stradali u ratnom i poratnom razdoblju, do odnosa vlasti prema crkveno-hijerarhijskom vodstvu hercegovačkih biskupija u poslijeratnom razdoblju i potpisivanja Protokola između Jugoslavije i Svete Stolice, što je predstavljalo prekretnicu u dotadašnjim odnosima.

Kako je ovoj tematici posvećen vrlo mali broj radova, utemeljenih uglavnom na dokumentima Arhiva biskupskoga ordi­narijata u Mostaru, u ovoj knjizi pokušalo se otići korak naprijed, sagledavajući i analizirajući ovu problematiku kako na osnovi crkvenih, tako i arhivskih izvora nastalih djelovanjem partijskih i državnih tijela, kao izravnih sudionika događaja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.