Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Počela isplata Napretkovih stipendija

08. travnja 2020. u 12:13 0 komentara 40 prikaza

Hrvatsko kulturno Društvo Napredak je na svojoj sjednici Središnje uprave održanoj u Jajcu, pred sami početak pandemije COVID -19 izazvane korona virusom, donijelo Odluku kojom je u akademskoj 2019./2020. godini stipendiralo 71 studenta i studenticu, za stipendije i potpore izdvojilo 101.000 KM.

U vremenu u koje prijeti svjetska gospodarska kriza, kada su osnovni zaštitni dodatci maska i rukavice, vremenu koje nosi neizvjesnost i koje je donijelo socijalno distanciranje, obustavljen je rad škola i fakulteta, zabranjeno je kretanje mlađima od 18 i starijima od 65 godina, iz dana u dan se donose nove mjere kojima bi se spriječilo širenje virusa, HKD Napredak je počeo s uplatama stipendija.

"Time još jednom pokazujemo svoj prioritet i našu misiju, bez obzira na ono što donosi sutra, da bar malo olakšamo i ublažimo svakodnevnicu svojim stipendistima. Širenje virusa je pokazalo značaj koji ima ulaganje u zdravstveni sustav  i obrazovanje generalno, a naši stipendisti su uvijek bili ti u kojima smo vidjeli i vidimo jedno ljepše i bolje vrijeme.
Mi želimo dati snagu i potporu mladim ljudima, pokazati im put kojim trebaju ići do kraja, do stjecanja diploma, doktorata  i njihovog komada neba pod kojim će nastaviti živjeti, osnivati obitelji i osnaživati našu, jednu i jedinu Napretkovsku obitelj koja se otima vremenu i ostavlja svoj pečat i u onim najtežim okolnostima, ističu iz Napretka, te dalje pišu:

"Napredak je bio humanista i u ratnim vremenima bez obzira na boju kože, vjeru ili naciju, a sada je uz to i racionalista koji zna vrijednost svakog svog pojedinog stipendiste. Brojni su e-mailovi u kojima stipendisti ističu kako im je često ovo jedina pomoć koju dobivaju, te da će im biti poticaj za učenje, rad i bolje rezultate. To i jeste smisao i želja Napretka.

U tjednu u kojem idemo u susret najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu, uobičavali smo pozvati vas, ali i prije svega naše stipendiste, na naše manifestacije diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i svijeta, ali sačekat ćemo s tim i pozvati Vas  s porukom da u ovoj situaciji s kojom se svi susrećemo po prvi put, ostanete najprije zdravi, da ne izgubite duh i vjeru, da njegujete one iskonske vrijednosti koje krase svakog čovjeka, da se osvrnete oko sebe i ponudite pomoć svakome onome koji je u potrebi sukladno svojim mogućnostima, a što bi ujedno bila poruka i za sve naše sugrađane.

Budimo dobri i humani ljudi, sjetimo se jedni drugih, pozovimo, razbijmo tišine, zbližimo se riječju i djelom, a onda će oni pravi zagrljaji kojih smo trenutačno željni biti najsnažniji, kada ovo sve prođe.

Ostanite doma, ostanite kući i do nekih novih susreta kojima se neizmjerno radujemo i na kojima vas očekujemo, do novih projekata na kojima ćemo raditi zajedno i gledati kroz najljepši prozor obrazovanja, znajte kako je Napredak tu i ponosan je na Vas".

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.