Mostar

Otvorena izložba 'Bol' Josipa Mijića, u spomen na njegovog prijatelja

Foto: Fena
1/2
11.11.2020.
u 20:22

- Svi se na različite načine nosimo s gubitkom, sa smrću, s bolom i različitim negativnim situacijama. Ja sam tu bol i gubitak prijatelja kanalizirao na taj način što sam intenzivno radio grafičku mapu - kazao je Mijić

Izložba grafičke mape "Bol" Josipa Mijića otvorena je u srijedu navečer u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Po riječima autora, izložba je nastala u spomen na njegovog prijatelja Tomislava Baturinu.

- Svi se na različite načine nosimo s gubitkom, sa smrću, s bolom i različitim negativnim situacijama. Ja sam tu bol i gubitak prijatelja kanalizirao na taj način što sam intenzivno radio grafičku mapu - kazao je Mijić.

Dodao je kako je predstavljena grafička mapa nadasve specifična te da sadrži trinaest grafičkih listova.

- Mapa je specifična zbog toga što sadrži crnu termokromatsku boju koja je osjetljiva na toplinu. Kada se grafički list dodirne rukom pojavi se boja ispod crne boje. S obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa, ugradio sam grijače i svjetlo tako da će listovi postupno preći iz crne u kolor - pojasnio je autor.

Izložba "Bol" upriličena je u sklopu manifestacije Mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske Mostar, a ostat će otvorena do 18. studenoga.

Josip Mijić rođen je 1975. u Travniku. Godine 2002. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi prof. Ante Kajinića, a 2005. završio je poslijediplomski studij Ars sacra pod mentorstvom istog profesora i stekao zvanje magistra Ars sacra. Doktorirao je 2017. na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a od 2018. docent je na širokobriješkoj akademiji.

Dobitnik je brojnih nagrada, a do sada je imao 33 samostalne i sudjelovao na više od 190 skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije