Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Oslikano 10 novih murala u gradu i više graffita, održane brojne umjetničke intervencije

15. rujna 2021. u 13:25 0 komentara 367 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Prethodnih deset dana, osim što je već prepoznat kao najveća galerija na otvorenom u regiji, Mostar je ponovno postao i umjetnički atelje na otvorenom. Autori iz SAD, Argentine, Španjolske, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine su na više lokacija u gradu slikali murale, točnije u ulicama: Šantićeva, Kraljice Katarine, Kralja Zvonimira, Kralja Tomislava, Vukovarska, Splitska, Maršala Tita, te lokacijama Staklene banke, Parka Nobelovaca i Španjolskog trga.

Osim što su uljepšali fasade zgrada, postigli su bitniji cilj i približili građanima i građankama Mostara uličnu umjetnost i smjestili je u svakodnevicu. 

"Godinu dana planiramo ovogodišnju produkciju festivala, a pored toga smo cijelo ljeto bili okupirani organizacijom umjetničkih rezidencija i radionica za mlade. Iza nas je mnogo truda, upornog i kontinuiranog rada koji je rezultirao uspješnom realizacijom svih ideja i planiranih aktivnosti. Jubilarno izdanje festivala je bilo posebno emotivno kao i profesionalno iskustvo za sve nas. Nastavljamo već naredni mjesec s novim programima i suradnjama", rekli su organizatori festivala.

Pored oslikavanja murala, festival je ove godine proširio svoje djelovanje, te je uvrstio nove umjetnosti u svoj program. Posjetitelji svih generacija su imali priliku da uživaju u nekom od ponuđenih programa. Trodimenzionalna projekcija na Starom mostu je započela festival, bogat glazbeni program, druženje sa susjedima uz kavicu, lutkarska predstava, cirkuski performans, te kazališni performans na ulici ispunjavali su dane svih zainteresiranih.

Graffiti vikend, koji je prvi put organiziran u ovolikom kapacitetu je privukao pažnju svih onih kojima je hip-hop i ulična kultura interesantna, te su graffiteri iz regije crtali graffite u Sjevernom logoru i na još nekoliko lokacija u gradu. Ovom aktivnošću graffiti umjetnost je zvanično postala dio festivala i graffiteri će narednih godina biti uvršteni u osnovni program festivala.

"U Mostaru mi se prvenstveno dopala arhitektura i dizajn građevina i prepoznao sam potencijal. Rad na pojedinim zidovima zahtjeva više truda i to nama umjetnicima predstavlja veći izazov prilikom stvaranja. Zadovoljan sam organizacijom i osjetio sam se dobrodošlo",  rekao je umjetnik Taquen iz Španjolske.

Umjetnici iz cijelog svijeta su u jednom suglasni, a to je da u Mostaru imaju umjetničku slobodu te da ovaj grad ima savršene zidne površine za uličnu umjetnost. Građanke i građani Mostara su također mnogo zahvalni umjetnicima , što su dokazali brojnim komplimentima, domaćinskom pristupu i osiguravanjem fasada za oslikavanje. 

Festival je održan uz podršku: FOD BiH, Veleposlanstva SAD-a u BiH, Grada Mostara, Španjolskog Veleposlanstva, Guma M, Kvinna till Kvinna fondacije, Austrijskog kulturnog foruma, Route WB6, Blow Up agencije, Fondacije Slipičević, Wizard Health. Generalni pokrovitelj festivala je HT Eronet.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.