dodjeljene nagrade

Održane Kazališne igre BiH u Jajcu

Foto: Dom kulture Jajce
1/6
07.09.2020.
u 18:21

Unatoč stalnoj neizvjesnosti i brojnim pitanjima bez odgovora, 28. kolovoza započele su 39. Kazališne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu. Za Organizatora je to značilo trčanje posljednjih metara u višemjesečnom maratonu s preprekama.

Ključ grada preuzeo je glumac i redatelj Velimir Pšeničnik-Njirić, Igre su otvorene predstavom „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla, nastavljene su „Školom za žene“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke. Sljedećih je dana jajačka publika imala priliku pogledati i „Dogville“ Narodnog pozorišta Sarajevo, „Nije čovjek ko ne umre“ Pozorišta Prijedor te „Identitluk“, predstavu nastalu u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta, Narodnog pozorišta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti u Mostaru, priopćeno je iz JU Dom Kulture Jajce.

Ni ove godine nije nedostajalo pratećeg programa koji su upotpunile izložbe, dvije radionice, promocije knjiga, hommage Nedžadu Fejziću te Okrugli stol kritike nakon svake predstave. Kada je riječ o razlozima zašto organizirati ovakav festival, odmah se nameće iskonska čovjeka potreba za susretom s drugim koja je posebno došla do izražaja tijekom prvih mjeseci pandemije kada se komuniciralo, ali se nije susretalo. Ovaj festival bio je i pokušaj prilagodbe „novom normalnom“, Organizator je želio vidjeti može li se funkcionirati unutar postavljenih pravila i epidemiloških mjera. Odgovor je – može! Međutim, odmah se nameće pitanje ekonomske isplativosti kazališnih, i uopće kulturnih, projekata i festivala u ovom vremenu.

Kada se spominju razlozi, mora se istaknuti i kontinuitet Igara. Igre su već jednom prekinute, tijekom rata, i bilo je potrebno deset godina da se one ponovno pokrenu. Stoga je važno inzistirati na tome da se ovakvi festivali održavaju makar i u situaciji kada su uvjeti lošiji u odnosu na inače.

Ovogodišnje Igre održale su se zahvaljujući ustrajnosti i upornosti ravnateljice Javne ustanove „Dom kulture Jajce“ Jajce Smiljke Brtan te stalnoj i snažnoj podršci svih sudionika Igara, a posebno kazališta čije su predstave sudjelovale u natjecateljskom dijelu Festivala.

Iskreno se nadamo da će ovogodišnje Igre biti jasna poruka svima da kulturne ustanove ne rade da bi bile hrabre, nego da si se očuvale i sačuvale, da bi preživjele – metaforički i doslovno.

Prema odlukama Stručnoj žirija:
- Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava "Pijana noć 1918." Narodnog pozorišta Tuzla
- Nagradu za najbolju režiju dobio je Gradimir Gojer za predstavu "Pijana noć 1918."
- Nagradu za najbolju kostimografiju dobila je Vesna Teodosić za predstavu "Pijana noć 1918."
- Nagradu za najbolju glazbu dobio je Denis Hadžić za predstavu "Pijana noć 1918."
- Nagradu za najbolju scenografiju dobila je Dragana Purković Macan za predstavu "Škola za žene" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke
- Nagradu za najbolju scenografiju dobila je Vedrana Božinović za predstavu "Dogville" Narodnog pozorišta Sarajevo
- Nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Sadika Kahrimanović za predstavu "Pijana noć 1918."
- Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dobili su Nermin Omić za predstavu "Pijana noć 1918."; Anja Ilić za predstavu "Škola za žene"; Amra Kapidžić za predstavu "Dogville";  glumački ansambl predstave "Identitluk"; Dean Batoz i Aleksandr Stojković za predstavu "Nije čovjek ko ne umre" Pozorišta Prijedor.

Prema odluci Žirija publike Nagradu za najbolju predstavu u cijelini dobila je predstava "Identitluk" nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?