Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Održana sjednica inicijativnog odbora za utemeljenje Napretkova Instituta za tradiciju i kulturu Hrvata BiH

25. listopada 2021. u 12:31 0 komentara 86 prikaza

Sjednica Inicijativnog odbora za utemeljenje Instituta tradiciju i kulturu Hrvata BiH  održana je u Zagrebu u prostorijama HKD Napredak.
Sjednici koja je održana na poziv članice Središnje uprave HKD Napredak prof. dr. sc. Vande Babić Galić nazočni su bili dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, povjerenik HKD Napredak Glavna podružnica Zagreb Goran Štrbac, te pročelnica studija Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje i pročelnica studija Filmska i televizijska režija i produkcija na Sveučilištu VERN, doc. dr. sc. Ozana Ramljak i ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr.sc. Željko Jozić.

Uz ostalo na sjednici je zaključeno da će Institut za tradiciju i kulturu Hrvata BiH imati četiri odjela i to Odjel za folkloristiku i tradicijsku kulturu, Odjel za hrvatski jezik i književnost te multikulturalne veze, Odjel za povijest Hrvata BiH i Odjel za film i medije.

Na sjednici je također dogovoreno je da se uskoro održi novi sastanak kako bi se napravila organizacijska shema, medijska promidžba te pripremio osnivački akt Instituta koji će djelovati u sklopu HKD Napredak, te program rada i određene tehničke pojedinosti. 

Naglašeno je kako je osnivanje ovakve institucije od velikog značaja za HKD Napredak jer bi na jednom mjestu prikupljala i čuvala blago tradicijske i sveopće kulture Hrvata BiH, a s druge promicala hrvatski jezik i književnost s posebnim naglaskom na prožimanja s drugim i drugačijim kao osnova za bolje razumijevanje i suradnju s institucijama u BiH i izvan.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.