Besplatan program

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta: komemoracija i film u Mostaru i online

25.01.2022.
u 12:24

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u četvrtak, 27. siječnja bit će održan poseban filmski program, u kinima i online putem platforme Ondemand.kinomeetingpoint.ba. Cijeli program je besplatan. Ove godine filmski program se održava u Sarajevu i u Mostaru.

U četvrtak, 27. siječnja u 19 sati u kinu Cineplexx u Mostaru bit će prikazan video centralne komemorativne akademije, nakon koje će uslijediti projekcija dugometražnog dokumentarnog filma “Ko će pisati našu historiju” (2018) s Joan Allen, trostruko nominiranom za Oscara® i dobitnikom Oscara® Adrienom Brodyjem. Program povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u četvrtak, 27. siječnja će biti dostupan i online, besplatno na Ondemand.kinomeetingpoint.ba. Program će biti dostupan od 12 sati do ponoći gledateljima u Bosni i Hercegovini i regiji – Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

“Ko će pisati našu historiju” (SAD, 2018) Roberte Grossman je 90-minutni dokumentarni film o Emanuelu Ringelblumu i Oyneg Shabes arhivi, tajnoj arhivi koju je Ringelblum kreirao i kojom je dokumentovan život u Varšavskom getu. Film je zasnovan na istoimenoj knjizi historičara Samuela Kassowa.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta se održava u organizaciji Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, uz podršku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i uz medijsko pokroviteljstvo BHT1. Partner filmskog programa obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta je kino Meeting Point, u saradnji sa Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference), kinom Cineplexx Mostar i M.T. Abraham Group.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

26.01.- 04.02.2022. GODINE - GALERIJA “NOVI HRAM”
IZOŽBA “BRATSTVO I JEVREJSTVO”

26.01.2022. u 13:00 sati
IZLOŽBA “WANNSEE KONFERENCIJA - KONAČNO RJEŠENJE JEVREJSKOG PITANJA” autora dr. Elija Taubera
MUZEJ JEVREJA, Velika Avlija
Izložbu organizuje Muzej grada Sarajeva u suradnji sa Jevrejskom opštinom Sarajevo

27.01.2022. u 11:00 sati
POLAGANJE CVIJEĆA NA SPOMENIKU STRADALIM JEVREJIMA U HOLOKAUSTU
STARO JEVREJSKO GROBLJE "BORAK"

27.01.2022. u 12:00 sati
CENTRALNA KOMEMORATIVNA AKADEMIJA
Program:

• Molitva za stradale u Holokaustu - hazan sarajevske Sinagoge, gdin. Igor Kožemjakin
• Obraćanje predsjednika Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, gdin. Jakob Finci
• Obraćanje gradonačelnice Grada Sarajeva, dr. Benjamina Karić

27.01.2022. u 19:00 sati
Kino Meeting Point, Sarajevo i Cineplexx Mostar
Centralna komemorativna akademija
Film “Ko će pisati našu historiju” (SAD, 2018)

27.01.2022. od 12:00 – 00:00
Online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba
Centralna komemorativna akademija
Film “Ko će pisati našu historiju” (SAD, 2018)
Dostupno u BiH i regiji.

S obzirom na epidemiološku situaciju, svi sadržaji obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta bit će održani u skladu sa dozvoljenim mjerama zaštite. Pozivamo vas da se svojim prisustvom na polaganju cvijeća, izložbama, praćenjem komemorativne akademije i filma uključite u ovaj za sve građane Bosne i Hercegovine značajan datum, čijim se komemoriranjem pokušava osnažiti osuda zločina Holokausta, s ciljem da se nikada, nigdje niti bilo kome slična stradanja ne dogodi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije