Nova izložba Antuna Cvijanovića inspirirana je tetoviranjem katolika

23.03.2023.
u 11:49

U galeriji Franjevačkog samostana Sv. Ante u Sarajevu, u sklopu 39. izdanja art festivala Sarajevska Zima, otvorena je i samostalna izložba mladog umjetnika Antuna Cvijanovića, piše ARTinfo.

Izložba je inspirirana tematikom tradicionalnog tetoviranja, tzv. "sicanja" katolika u Bosni i Hercegovini. Naime, putem medija gline - terakote, autor je promišljao kako tradicionalno transponirati u suvremeno. Došao je do sinteze tradicionalnog materijala koji se koristio još od kamenog doba, podatnog za modeliranje, svedenih, geometrijskih simbola koji se kroz cijelu povijest čovječanstva, do današnjih dana, utiskuju ili oslikavaju na različitim površinama, od keramike, metala, stakla, plastike do ljudske kože, sa različitim namjerama i sa različitim porukama. Kreirao je nešto što i dalje ostaje u domenu ukrašavanja, ali na drugačiji, suvremeni način, sa porukom koju nosa ova "sitna plastika", ovaj skulptoralni nakit, medaljoni - medalje, na kojoj je "ukrasni" ornament otisak njegove vlastite kože, njegov DNK. Izložba ostaje otvorena do 28. ožujka 2023. godine. 

Antun Cvijanović rođen je 1995. godine, u Stuttgartu. Nakon završene Srednje škole "Ivan Goran Kovačić", u Kiseljaku, kao dizajner odjeće upisuje produkt dizajn na Akademiji Likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje i diplomira 2019. godine iz oblasti unikatno oblikovanje. Prvu samostalnu izložbu imao je u Historijskom Muzeju BiH u Sarajevu, 2020. godine. Postao je novi član Udruge ULUPUBIH-a 2023. godine. Živi i djeluje u Sarajevu kao slobodni produkt, modni dizajner i fotograf.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije