Putovanje kroz sjećanje, umjetnice Jasmine Runje

Njene su figure poput djece koja se igraju

bng
06.04.2017.
u 10:00

“Umjetnost je način uskrsnuća; vječnost je u nama; putovanje prema kraljevstvu oslobođenosti… Težim prema vječnosti, ondje ću naći svoje nenapisane pjesme i nenaslikane slike. Umjetnost je korak što ga priroda čini prema Beskraju“, citirao je umjetnički voditelj Franjevačke galerije u Širokom Brijegu fra Vendelin Karačić H. Džubana, prigodom otvaranja samostalne izložbe splitske umjetnice Jasmine Runje.

Inspiracija iz djetinjstva

Na izložbi, koja je otvorena u susret Uskrsu, prikazani su crteži intimnoga karaktera, strpljivo i marljivo stvarani, a objedinjeni u ciklusu “Putovanje kroz sjećanje”.

O radovima Jasmine Runje govorio je povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, istaknuvši njihov intrinzični, intimni karakter.

“ Ništa nije obilježje djetinjstva u većoj mjeri kao igra i dječji crtež – pun naivnosti, kontradikcija, nadrealnosti i naracije. Djeca vole ispričati sve što znaju, sve što im se dogodilo, sve o čemu razmišljaju, čak i kada su to potpuno slobodne asocijacije lišene ikakve relacije s trenutkom u kojem se nalaze. Na toj frekvenciji zatičemo i radove Jasmine Runje. Njene su figure poput djece koja se igraju, samostalno i ne pridavajući važnost tome promatra li ih netko ili ne. Njeni likovi ne „poziraju“ okrenuti prema promatraču ili oblikujući neku konvencionalnu kompoziciju – oni postoje sami za sebe i to im je sasvim dovoljno, tvrdi Marin Ivanović.

„Izložene slike su nastale u razdoblju od desetak godina, i rađene su kombiniranom tehnikom ulje na platnu, akrilika, tuš i kit za drvo. Inače su plod moje nekakve inspiracije koju vučem još iz djetinjstva, tako da su to nekakvi izmišljeni likovi, iz mitologije, nekakvih legendi, sirena, do bića koja zapravo mogu postojati a i ne moraju. U biti, sva ta bića negdje projiciraju mene, tako da se ja provlačim na neki način kroz sva ta bića“, tvrdi autorica izložbe, koja se zahvalila svim posjetiteljima, odajući posebnu zahvalnost pokojnom fra Jozi Pejiću.

Izložbu je službeno proglasio otvorenom Tomislav Zovko, akademski slikar iz Širokoga Brijega i predsjednik Alumnija širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti, a protokol otvorenja vodila je Željka Šaravanja. I ovog puta, glazbenim brojevima, protokol otvaranja uveličali su učenici Glazbene škole Široki Brijeg. Izložba ostaje otvorenom do 30. travnja 2017. godine.

Kolonije i humanitarne akcije

Jasmina Runje rođena je 17. srpnja 1983. godine u Splitu. Diplomirala je 2006. godine na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Godine 2008. završila je poslijediplomski studij Ars Sacra na istoimenoj Akademiji. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Dubrovnika i Splita. Radi kao profesorica likovne umjetnosti u dubrovačkoj privatnoj Gimnaziji.

Ostvarila je nekoliko samostalnih izložbi u zemlji i u inozemstvu (Trogir, Split, Dubrovnik, Hamburg, Sarajevo, Zagreb, Skoplje, Vinkovci, Široki Brijeg, Mostar...) te veći broj skupnih. Autorica je nekoliko javnih djela (mural „Uskrsli”, Maestral, dom za djecu i mlađe punoljetne osobe, Split; mural „Drvo života“, Maestral, dom za djecu i mlađe punoljetne osobe, podružnica „Miljenko i Dobrila“, Kaštel Lukšić; sedam murala, OŠ Ivana Gundulića, Dubrovnik...) Sudionica je mnogobrojnih likovnih kolonija i rado se odaziva na brojne humanitarne akcije. Živi i stvara u Splitu i Dubrovniku.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije