Livanjski harmonikaši

Mi smo jedna velika obitelj, trudimo se pomoći jedni drugima

02.04.2019.
u 09:30

Gradski harmonikaški orkestar HKUD “Dinara” iz Livna, pobjednik i ovogodišnjeg, devetog Međunarodnog festivala harmonike “Bela pl. Panthy” u Slavonskom Brodu nema vremena ni za odmor ni za slavlje. Vrijedno rade za sljedeći nastup natjecateljskog karaktera. Naime, nakon izvrsnog nastupa u Slavonskom Brodu od međunarodne članice stručnog suda iz Srbije dobili su poziv za sudjelovanje na Međunarodnom festivalu harmonike “Mehfest” koji sedmu godinu zaredom organizira Udruga “Muzika edukacija harmonika”. Festival će se održati u Beogradu od 12. do 14. travnja. Okuplja sudionike iz cijele regije i europskih zemalja u kojima se njeguje sviranje harmonike, a svojim bogatim i raznovrsnim sadržajima privlači pozornost publike i najposjećenije je natjecanje te vrste u Srbiji.

Posjetili smo jednu od proba livanjskih harmonikaša u večernjim satima. Uz veliki prijelazni pehar Slavonskog Broda, koji je ostao u rukama prošlogodišnjih i ovogodišnjih apsolutnih pobjednika, stoje i ostale nagrade s međunarodnih natjecanja. Bilo ih je sedam, šest puta su bili prvi, a samo jednom drugi, ponosno ističe voditelj orkestra i dirigent Mladen Jelović te naglašava titule apsolutnih pobjednika s festivala u Slavonskom Brodu, premda su ove pripreme trajale manje od dva mjeseca.

Svirka bez pogreške

“Najviše smo se pribojavali Ukrajinskog kapriča na kojemu smo i na probama ‘zapinjali’. Međutim, kad su oni počeli svirati tu kompoziciju, na samom početku uzela me je jeza zbog načina na koji su to svirali. I koliko su se oni ‘zadali’, sve i jedan pogled bio je na meni. Ja nisam morao tražiti ničiji pogled, niti tražiti od njih nešto specijalno, sve što sam od njih u tom trenutku zatražio, oni su iznijeli na tim instrumentima, tako da sam u trenutku kada su bez pogreške odsvirali jednu jako tešku i brzu dionicu, dirigirajući rekao ‘to’ i nastavili smo svirati”, govori nam Jelović, kao i to da im je prvi put odao priznanje da su bili odlični, premda to ne čini, a i prvi put mu je bilo da je na pozornici izgovorio takvu riječ.

Gledamo mladost koja se smiješka, no, čim se malo opuste, strogi dirigent vraća sve u poželjne okvire.

Pitamo te mlade virtuoze kako su se osjećali na pobjedničkom tronu? “To je neopisivo. Ne može se opisati riječima, to je neki unutarnji osjećaj koji svatko od nas, vjerujem, ima”, govori nam Mirko Kelava, a Dora Kaselj dodaje: “Od svih natjecanja na kojima smo bili, prije ovoga sam imala najveći strah. Nekako nam je sve bilo kratko. Izveli smo nove kompozicije i teže su nego što smo prije svirali”.

“I upravo zbog te ‘stiske’ s vremenom, osjećaj je bio nevjerojatan kao nikad do sada”, suglasan je i bubnjar Stipe Šošić.

A trebalo je uložiti i vremena i truda, a i roditelji novca. Jer oni koji stanuju izvan grada za 40 proba, koliko ih je bilo, morali su prijeći više od 1000 kilometara. Objašnjava nam Jelović i dodaje: “Uloženo je jako puno rada, puno odricanja. Koliko god ja dajem sebe, toliko daju i djeca. Nije bilo uopće problema i pitanja hoće li biti pet proba tjedno ili sedam! Hoće li trajati dva sata ili četiri! Nitko uopće nije postavljao takva pitanja i, evo, uspjeh je tu”.

Mnogi se pitaju u čemu je tajna uspjeha ovog orkestra koji svira i danas s istim entuzijazmom kao i na početku. Brojčano stanje se ne osipa (30 – 35 članova), a okuplja uzrast od 12 do 26 godina. I nije samo raspon godina to što treba uskladiti kako bi svirali kao jedno, nego i predznanje. Dijete s 12 godina moralo je (i mora) parirati akademcu s 26. Možda je odgovor članice orkestra Nevenke Bulić i najbolje objašnjenje za taj uspjeh:

Treći brend

“Ne znam u čemu je tajna, ali kažu i da djelujemo tako nekako posebno i zanimljivo, da smo kao jedna velika obitelj, što mi i sami za sebe kažemo. Družimo se dugi niz godina, trudimo se svi pomoći jedni drugima”.

I to je to, rekli bismo. Nakon ponovljenoga uspjeha u S. Brodu Gradski harmonikaški orkestar definitivno je postao treći livanjski brand. Uz to što je grad sira i slikara, Livno je, zahvaljujući ovoj mladosti i njihovu voditelju, postalo prepoznatljivo i po izvrsnim harmonikašima. Očekujemo nagrade i iz Beograda. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?