21. Šopovi dani na Plivi

Književni sat o fra Grgi Martiću: Učenici govorili o velikom književniku i franjevcu

05.10.2022.
u 14:40

U okviru 21. Šopovih dana na Plivi sinoć je bilo druženje s učenicima osnovne škole Berte Kučere. Učenici su nazočne upoznali s velikim književnikom i franjevcem koji je ostavio upečatljiv trag u povijesti 19. stoljeća, prioćio je HKD Napredak Jajce.

"Književnim radom se Martić bavio punih šezdeset godina. Ispjevao je preko sto tisuća stihova što ga čini najplodnijim književnikom u BiH u 19. stoljeću. 

U zadnjem dijelu svog života u Kreševu fra Grgo Martić je stekao veliki broj prijatelja koji nisu dopustili da njegovo djelo bude zaboravljeno. Iako nije bio junak ni borac kao fra Ivan Frano Jukić, ipak je bio dio naroda i s njime je zajedno živio i pomagao mu koliko je mogao.

Ostao je značajna figura, predstavnik jednog nemirnog i nesigurnog vremena u kojem je igrao značaju ulogu. Živio je za dobro naroda i umro je s utjehom da je ipak nešto učinio za njega.

Hvala učenicima što su nas upoznali s fra Grgom.", priopćeno je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?