Jubilarni 15. NAFF usprkos pandemiji obara rekorde

26.06.2020.
u 12:54

Petnaesto izdanje Festivala animiranog filma u Neumu - NAFF 2020, održat će se od 27. lipnja do 2. srpnja, i to u online formatu. Sve projekcije koje su inače prikazivane "uživo" bit će premještene u online sferu. Zbog zaštite autorskih prava i sigurnosti na internetu, svi programi će biti prikazani u točno unaprijed određenom vremenu i putem profesionalnih online platformi. Također bit će upriličen livestream filmova na web stranici NAFF-a.
 
Gotovo dvije tisuće filmova iz 90 zemalja

Ove godine na natječaj je pristiglo 1960 filmova iz čak 90 zemalja. To je zaista rekordan broj filmova, ali i broj zemalja iz kojih dolaze ta filmska ostvarenja, u odnosu na sve prethodne godine. Radi se o osjetnom skoku zainteresiranih autora za NAFF i svakako da to daje poseban entuzijazam, ali se stvaraju i nove vizije. Naravno, broj pristiglih filmova je i potvrda da radimo odličan posao", kazali su iz Udruge Animatora KAN, organizatora NAFF-a.

U natjecateljski program ovogodišnjeg NAFF-a ušlo je 67 filmova, dok će u panorama programu biti prikazan 31 film. "Selektorica filmova Aleta Rajič vršila je odabir filmova i radi se o kratkim animiranim filmovima priznatih autora čije produkcije nisu starije od dvije godine. Filmovi koji su odabrani u ova dva programa dolaze iz 33 zemlje svijeta.
I ove godine stručni žiri čine ljudi iz različitih društvenih, književnih, filmskih, producentskih sfera djelovanja, a riječ je o pet profesionalaca koji će birati najbolje od najboljih na NAFF-u 2020. Ovogodišnji stručni sud donijet će Antonio Costa Valente (Portugal), producent, redatelj, autor, profesor animacije, Elma Tataragić (BiH), scenaristica, profesorica scenarija i selektorica Sarajevo Film Festivala, Iva Ćirić (Srbija), umjetnička direktorica Festivala Balkanima i prošlogodišnja NAFF-ova dobitnica nagrade u čast oskarovca Dušana Vukotića, Dragan Marjanović (BiH), novinar i književnik, te Vjeran Šalamon (Hrvatska), multimedijalni umjetnik, skladatelj i sound dizajner. Nagrade Festivala već su dobro poznate. Osam je nagrada, i to Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić. 

Inače, pored Neuma, projekcije ovogodišnjeg NAFF-a planirane su i u Mostaru, Dubrovniku, Cetinju i Jelsi, što nije prvi put da se Festival seli izvan granica Bosne i Hercegovine. 
"Video konferencijama i izjavama autora i žirija pokušat ćemo nadoknaditi nezaboravna druženja prethodnih godina, te će  sudionici moći razmijeniti svoja mišljenja, iskustva i diskutirati o određenim temama vezanim za animaciju", kazali su organizatori.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?