Crvena

Izložbom slika Nebojše Dimovskog obilježena 30. obljetnica obnove rada HKD Napredak Glavna podružnica Mostar

17.11.2020.
u 12:30

Izložba slika pod nazivom “Crvena”, akademskog slikara Nebojše Dimovskog, člana HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar, otvorena je uz poštivanje svih epidemioloških mjera u ponedjeljak navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Po riječima autora, izložba je inspirirana razdobljem korone i zaključavanja.

-Izložena su 24 djela, ulja na platnu, koja su nastala ove godine, a inspirirana u ovom razdoblju korone i zaključavanja, odnosno vremena kada smo bili svi zatvoreni u kućama te sjećanjem na osobe koje nismo dugo vidjeli – kazao je Dimovski.

Istaknuo je kako na slikama prevladavaju nijanse crvene boje, odnosno boje anksioznosti. Kazao je kako je uz studiranje sam život u Italiji jedno veliko iskustvo, kao i rad i život šest godina nakon toga u Madridu  je jedno veliko profesionalno i životno iskustvo, gdje se s uskoro kani i želi ponovo vratiti.

-Prije dva dana, 14. studenoga navršilo se točno 30 godina od obnove rada HKD Napredaka – Glavne podružnice Mostar. Tim povodom organizirali smo ovu izložbu, želeći na taj način Mostarke i Mostarce i sve članove društva podsjetiti na ovu važnu obljetnicu. Ovim želimo ukazat na važnost Napretka u društvu i njegov doprinos u kulturi, Mostaru, BiH, Hrvatskoj i svugdje gdje Napredak djeluje – kazao je dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka.


Landeka je naglasio kako je i ova izložba s „potpisom“ Napretka jer akademski slikar Nebojša Dimskovi je člana HKD Napredak, kao i voditelj Galerije Dalibor Nikolić i prof. Marijana Pavlović te Monija Jarak Mikulić, koja je bila stipendistica HKD Napredak i danas je članica Upravnog odbora Napretka.

Voditelj Galerije kraljice Katarine Kosača, magistar kiparstva Dalibor Nikolić u svom obraćanju ocijenio je kako ova izložba zaslužuju pozornost jer riječ je kvalitetnim slikarskim radovima te zahvalio Napretku za njezinu organizaciju.

Svojim nastupom ovu izložbu obogatile su i članica Upravnog odbora HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar, mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić, koja izvela napolitansku solo pjesmu “Santa Lucia” uz glasovirsku pratnju prof. Marijane Pavlović. U zajedničkom muziciranju mezzosopranistice Monije Jarak Mikulić i profesorice Marijane Pavlović izvedena je i poznata arija “Habanera” iz opere “Carmen”  skladatelja Georga Bizeta. Voditeljica programa otvorenja izložbe bila je novinarka Rosanda Zovko.

Inače, treba istaknuti kako je mladi akademski slikar Nebojša Dimovski po prvi puta jučer izlagao u svom rodnom gradu, a sama izložba je i prodajna i ostaje otvorena do 5. prosinca 2020. godine.

Nebojša Dimovski rođen je u Mostaru 29. siječnja 1988. godine. Srednju umjetničku školu završio je u Sarajevu, grafički smjer, nakon čega odlazi u Rim (Italija), gdje završava Likovnu akademiju (Accademia di Belle Arti di Roma) smjer slikarstvo pri Sveučilištu La Sapienza, u klasi prof. Andrea Volo i Constantino Baldino.


Studij završava prosjekom 4,3 i tijekom studija njegova slika je izabrana za finale prestižne nagrade Premio Nazionale delle Arti, 2010. Napulj, Italija, (pokrovitelj MIUR – talijansko Ministarstvo kulture), za koji su izabrani najbolji studenti svih akademija u Italiji. Nakon završenog studija odlazi u Nizozemsku, gdje skoro dvije godine provodi u istraživačkom radu, a dio tog procesa provodi u studiju američke kiparice Barbare Greenberg.


Nakon Nizozemske prelazi u Madrid gdje provodi zadnjih šest godina. Tijekom ovog razdoblja ima zapažene izložbe, od kojih izdvajamo: prvu nagradu na II. internacionalnom natječaju Valencia Kuna; finale 83 Jesenjeg salona, Casa de Vacas, Madrid (najstariji i jedan od najprestižnijih natječaja u Španjolskoj pod pokroviteljstvom Španjolske Kraljevske obitelji); Proljetni salón, Valdepenas; samostalna izložba pri Asocijaciji umjetnika i skulptora Španjolske i brojne kolektivne izložbe i finala internacionalnih natječaja. Član je HKD Napredak – Glavne podružnice Mostar. Dimovski jedinu je izložbu u BiH imao  2013. godine kada je izlagao u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije