Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Izložbom slika Nebojše Dimovskog obilježena 30. obljetnica obnove rada HKD Napredak Glavna podružnica Mostar

17. studenoga 2020. u 12:30 0 komentara 278 prikaza

Izložba slika pod nazivom “Crvena”, akademskog slikara Nebojše Dimovskog, člana HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar, otvorena je uz poštivanje svih epidemioloških mjera u ponedjeljak navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

 | Autor :

Po riječima autora, izložba je inspirirana razdobljem korone i zaključavanja.

-Izložena su 24 djela, ulja na platnu, koja su nastala ove godine, a inspirirana u ovom razdoblju korone i zaključavanja, odnosno vremena kada smo bili svi zatvoreni u kućama te sjećanjem na osobe koje nismo dugo vidjeli – kazao je Dimovski.

Istaknuo je kako na slikama prevladavaju nijanse crvene boje, odnosno boje anksioznosti. Kazao je kako je uz studiranje sam život u Italiji jedno veliko iskustvo, kao i rad i život šest godina nakon toga u Madridu  je jedno veliko profesionalno i životno iskustvo, gdje se s uskoro kani i želi ponovo vratiti.

-Prije dva dana, 14. studenoga navršilo se točno 30 godina od obnove rada HKD Napredaka – Glavne podružnice Mostar. Tim povodom organizirali smo ovu izložbu, želeći na taj način Mostarke i Mostarce i sve članove društva podsjetiti na ovu važnu obljetnicu. Ovim želimo ukazat na važnost Napretka u društvu i njegov doprinos u kulturi, Mostaru, BiH, Hrvatskoj i svugdje gdje Napredak djeluje – kazao je dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka.

 | Autor :
Landeka je naglasio kako je i ova izložba s „potpisom“ Napretka jer akademski slikar Nebojša Dimskovi je člana HKD Napredak, kao i voditelj Galerije Dalibor Nikolić i prof. Marijana Pavlović te Monija Jarak Mikulić, koja je bila stipendistica HKD Napredak i danas je članica Upravnog odbora Napretka.

Voditelj Galerije kraljice Katarine Kosača, magistar kiparstva Dalibor Nikolić u svom obraćanju ocijenio je kako ova izložba zaslužuju pozornost jer riječ je kvalitetnim slikarskim radovima te zahvalio Napretku za njezinu organizaciju.

 | Autor :

Svojim nastupom ovu izložbu obogatile su i članica Upravnog odbora HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar, mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić, koja izvela napolitansku solo pjesmu “Santa Lucia” uz glasovirsku pratnju prof. Marijane Pavlović. U zajedničkom muziciranju mezzosopranistice Monije Jarak Mikulić i profesorice Marijane Pavlović izvedena je i poznata arija “Habanera” iz opere “Carmen”  skladatelja Georga Bizeta. Voditeljica programa otvorenja izložbe bila je novinarka Rosanda Zovko.

 | Autor :

Inače, treba istaknuti kako je mladi akademski slikar Nebojša Dimovski po prvi puta jučer izlagao u svom rodnom gradu, a sama izložba je i prodajna i ostaje otvorena do 5. prosinca 2020. godine.

Nebojša Dimovski rođen je u Mostaru 29. siječnja 1988. godine. Srednju umjetničku školu završio je u Sarajevu, grafički smjer, nakon čega odlazi u Rim (Italija), gdje završava Likovnu akademiju (Accademia di Belle Arti di Roma) smjer slikarstvo pri Sveučilištu La Sapienza, u klasi prof. Andrea Volo i Constantino Baldino.

 | Autor :
Studij završava prosjekom 4,3 i tijekom studija njegova slika je izabrana za finale prestižne nagrade Premio Nazionale delle Arti, 2010. Napulj, Italija, (pokrovitelj MIUR – talijansko Ministarstvo kulture), za koji su izabrani najbolji studenti svih akademija u Italiji. Nakon završenog studija odlazi u Nizozemsku, gdje skoro dvije godine provodi u istraživačkom radu, a dio tog procesa provodi u studiju američke kiparice Barbare Greenberg.

 | Autor :
Nakon Nizozemske prelazi u Madrid gdje provodi zadnjih šest godina. Tijekom ovog razdoblja ima zapažene izložbe, od kojih izdvajamo: prvu nagradu na II. internacionalnom natječaju Valencia Kuna; finale 83 Jesenjeg salona, Casa de Vacas, Madrid (najstariji i jedan od najprestižnijih natječaja u Španjolskoj pod pokroviteljstvom Španjolske Kraljevske obitelji); Proljetni salón, Valdepenas; samostalna izložba pri Asocijaciji umjetnika i skulptora Španjolske i brojne kolektivne izložbe i finala internacionalnih natječaja. Član je HKD Napredak – Glavne podružnice Mostar. Dimovski jedinu je izložbu u BiH imao  2013. godine kada je izlagao u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

 | Autor :

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.