MOSTAR

Izložba akademika Igora Rončevića u četvrtak u Sveučilišnoj galeriji

08.12.2021.
u 19:06

Sveučilište u Mostaru (SUM) organizira izložbu renomiranog hrvatskog umjetnika, akademika i profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Igora Rončevića pod nazivom "Zlato i srebro Zadra" u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču.

Otvorenje izložbe bit će upriličeno u četvrtak, 9. prosinca, u 12 sati, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

Izložba se organizira u partnerstvu s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Gliptotekom i Gradskim muzejom Bjelovar gdje je prethodno bila postavljena.

Izložbu su financijski poduprli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu grada Zagreba. Kustos izložbe je likovni kritičar Milan Bešlić, a izložba će biti postavljena u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču do 10. veljače 2022. godine.

Igor Rončević rođen je 1951. godine u Zadru. Najranije djetinjstvo provodi u Lukoranu na otoku Ugljanu. U Zadru završava osnovnu školu i gimnaziju „Juraj Baraković“. Godine 1976. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Šime Perića.

S Kuzmom Kovačićem i Peruškom Bogdanićem u Hvaru osniva Galeriju na Bankete i u njoj ima svoju prvu samostalnu izložbu. Od 1979. do 1981 g. suradnik je Majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Razdoblje od 1981. do 1982. godine provodi na stipendiji francuske vlade na Académie des Beaux-Arts u Parizu kod profesora Jacquesa Lagrangea.

Od 1996. godine zaposlen je Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj kao redoviti profesor vodi svoju klasu na slikarskom odsjeku, a predaje i na poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva.

Izlagao je na sedamdesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te sudjelovao na više od stotinu skupnih izložbi. Godine 2016. izabran je za člana suradnika, a 2018. godine za redovitog člana u Razredu za likovne umjetnost HAZU.

Slike mu se nalaze u brojnim galerijama i muzejima u Hrvatskoj i inozemstvu, navodi se u priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije