HNK Mostar

Izabrani najbolji tekstovi mladih autora

15.02.2021.
u 15:16

Na javni poziv za Nagradu za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina, koji je potkraj prošle godine objavilo Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pristiglo je važećih 30 dramskih tekstova.

Povjerenstvo u sastavu Ivan Vukoja (predsjednik), Robert Pehar, Dragan Komadina, Jelena Kordić Kuret i Anita Miličević odluku o najboljem tekstu – riječ je o drami “Zid” autorice Ružice Aščić iz Zagreba – donijelo je većinom glasova.

U središtu ove drame su tri generacije jedne obitelji koji se skupa s nekolicinom stanara na različite načine suočavaju s činjenicom da se ruši zid stare užare koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade u kojoj žive. Borba stanara za zid oronule zgrade postaje metaforom sraza između starog i novog, ali istodobno nam kroz sudbinu dviju sestara, nudi jednu nepretencioznu čehovljevsku fresku iz našeg susjedstva. Ova obiteljska drama koristeći elemente iz širokog registra humora – od ironije do farse, uz duboko autoričino razumijevanje i empatiju za probleme vlastitih likova u svoj njihovoj divergentnosti, spretno pleše na oštrici društvene kritike i intimne, ali u suštini, tople, obiteljske priče.

Autorica Ružica Aščić proglašena je laureatom „Nagrade za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina“. Autorici pripada plaketa i novčani dio nagrade u ukupnom neto iznosu od 1.500,00 EUR, a predstava po njezinom tekstu bit će praizvedena u HNK Mostar tijekom 2021. godine.

Odluke za ostale dvije nagrađene drame, “Visoke frekvencije”, autorice Mateje Posedi iz Nedelišća, i “Zakopana čuda” Monike Herceg iz Zagreba, također su donesene većinom glasova. U prvom slučaju radi se o ambicioznom dramaturško-redateljskom tekstu koji preko dinamične izmjene scenskih slika i likova predstavlja jedno osvježavajuće metatekstualno viđenje i doživljaj kazališne predstave danas, dok su “Zakopana čuda” jezično-stilski rafinirana drama naglašenog poetsko-filozofskog diskursa. Autoricama, osim plaketa, pripadaju i novčane nagrade u iznosu od 500 EUR.

"Kao organizatori, u cijelosti možemo biti zadovoljni odzivom i kvalitetom prispjelih tekstova, unatoč očekivanoj kvalitativnoj šarolikosti koja se, bez obzira što se radi o mladim autorima/spisateljicama, može pripisati stupnju iskustva i specijalističke obrazovanosti. Teme pristiglih drama variraju od društveno angažiranih kritika, preko drama filozofsko-poetskog diskursa, vjerskih dramoleta, do tekstova naglašeno intimističke preokupacije. Također, možemo primijetiti da kvalitativno odskaču upravo drame koje kroz prizmu svojih intimnih i subjektivnih mikrokozmosa progovaraju o svijetu i vremenu u kojem živimo", kazao je član žirija i umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina.

Ovim se natječajem HNK Mostar uspostavlja i kao institucija koja želi pružati kontinuiranu potporu razvoju suvremenog dramskog teksta kao bitne sastavnice svog kulturnog i nacionalnog identiteta. Svečanost dodjele nagrada planirana je 15. ožujka 2021. godine,  a nagrađene dramske tekstove moguće je pročitati na internet stranici hnkmostar.ba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?