Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Iz tiska izašla knjiga „Hrvati Bosne i Hercegovine – naslijeđe i izazovi budućnosti“

13. srpnja 2020. u 12:10 0 komentara 351 prikaza

Nakon višegodišnjeg rada i priprema, iz tiska je izašla knjiga pod nazivom „Hrvati Bosne i Hercegovine – naslijeđe i izazovi budućnosti“ autora mr. sc. Mateja Škarice. Kroz analizu tisućljetne prošlosti i položaja hrvatskog naroda na prostoru između Save i Jadrana, ključnih događaja iz njegove novije povijesti, a u konačnici s određenim prijedlozima za bolju budućnost – ova knjiga čitatelju tako donosi obilje informacija i izvora. Naglasak je istodobno stavljen na bogato ali do danas nedovoljno istraženo kulturno-povijesno naslijeđe bosanskohercegovačkih Hrvata, njihovu specifičnu ulogu u stabilnosti kao i gradnji bolje budućnosti koju dijeli s druga dva naroda. 
Ukratko, riječ je o pregledu poznatih te manje poznatih događaja koji su oblikovali stvarnost zemlje pod međunarodnim nazivom Bosna i Hercegovina s koncentracijom na hrvatsku ulogu i opći doprinos. Pojedina poglavlja uz ilustracije prate i terenska istraživanja. Na samoj naslovnici knjige kombinirani su geometrijski simboli kvadrata i trokuta s povijesnim pleterom tako da jedan dio odgovora pažljiviji čitatelj može pronaći sadržanog već na samom početku. 
Osim spomenutog presjeka višestoljetne povijesti kao i složenog suodnosa s narodima u okruženju, autor se u djelu bavi analizom određenih identitetskih obilježja, simbolikom, kulturom te baštinom ovog najstarijeg i najmalobrojnijeg naroda. 

Od vremena ranog srednjovjekovlja (uspona različitih velmoža, banova, kraljeva, vojskovođa), primjerice razdoblja 14. i 15. stoljeća, tragova rane renesanse i prosvjetiteljstva – koji u Bosnu i Hum zbog strane okupacije i nametnutih ratova kao da nikad nisu niti pristigli – sve do turbulentnog 19. stoljeća koje obilježava formiranje modernih europskih nacija i tehnološkog 20. stoljeća kao dobu velikih svjetskih sukoba potpirenih ideologijama. Posebno je obrađena kriza s početka 1990-tih godina, razdoblje stvaranja demokratskih država na području republika bivše Jugoslavije i u konačnici godine krvavog Domovinskog rata. 

Izdvojena su, te posebno analizirana razdoblja sredine 15. i 20. stoljeća odnosno oni dramatični društveno-politički trenutci koji su doveli do oblikovanja Bosne i Hercegovine kao i susjedne Hrvatske onakvim zemljama kakvih ih danas poznajemo – bilo da se radi o granicama, centrima upravljanja ili pak o nacionalnoj, vjerskoj i kulturnoj običajnosti. 

Grad Mostar je također u posebnom tematskom fokusu s obzirom na njegov dugotrajni neriješeni političko-upravni status, podijeljenost i nevidljive međunacionalne granice.
I premda je spomenuta knjiga trebala izaći ranije, još početkom ove godine, ona je konačno pred javnošću, posebno za sve koje zanima Bosna i Hercegovina odnosno ovaj dio Jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana. Knjiga dolazi u vrijeme krize u zemlji, regionalnom okruženju i svijetu ali je i svojevrsna podrška hrvatskom narodu u BiH koji je u poprilično nezavidnoj situaciji s obzirom na svoj trenutačni položaj u kojem svakodnevno postaju upitna njegova prava. 
U samom naslovu ogleda se zahtjevnost cjelokupnog posla, a sama po sebi knjiga nije tipično znanstveno ili publicističko djelo već ima pripovjedne i esejističke elemente. Cijeli, ionako kompleksan posao pripreme za objavljivanje, otežala je prvo pojava korona virusa, a zatim i veliki potres koji je pogodio Zagreb u ožujku ove godine – koji su na više od dva mjeseca blokirali brojne planove i životne tijekove odgodivši gotovo sva društvena događanja do daljnjeg. Čitav rad našao se pomalo u jednom neizvjesnom čekanju, a naklade, uredništva kao ni tiskare nisu normalno radile. Ovaj posao započeo sam još 2015. godine i ovdje su bile važne činjenice, znanje pa i estetika, a ne predrasude, mitovi, populizam ili propaganda kojom nas nerijetko zasipaju preko suvremenih medija – navodi autor.

Jedan od recenzenata, franjevac Ante Marić, ističe kako je autor u knjigu unio dosta truda, godine rada, uz studiozan i znanstven pristup. Stopu po stopu, strpljivo, objektivno i odgovorno s velikim predznanjem povijesnih događanja izgrađuje torzo svog djela. Ova vrijedna knjiga želi odgovoriti na mnoga teška pitanja ali i doprinijeti opstanku Hrvata na trusnom području Bosne i Hercegovine. Ujedno želi odgovoriti i na aktualna pitanja poput nacionalnog identiteta, očuvanja kulturno-povijesne baštine kao i života hrvatskog naroda danas. O tome ujedno govore i brojne fotografije unutar knjige koje je sam autor osobno načinio, a još više ilustracije koji cijelom tekstu daju nešto toplo govoreći o ljubavi s kojom je autor radio na ovom djelu – podcrtava Marić.

Stručnjak za odnose s javnošću i novinar Božo Skoko u svojoj procjeni djela smatra kako je riječ o jednoj od boljih analiza identiteta bosanskohercegovačkih Hrvata, odnosno pregleda prošlosti, sadašnjosti i budućnosti države s posebnim naglaskom na kulturne doprinose. Ova knjiga će nedvojbeno imati široku čitateljsku publiku, jer je odličan uvod za one koji uopće ne poznaju prilike u BiH, kao i dobar podsjetnik za one podrijetlom iz BiH, i one koji misle da poznaju ovu državu. Utemeljena je na činjenicama i terenskom istraživanju, a pisana na iznimno pitak i zanimljiv način. Jednom riječju, sjajna šetnja kroz bosanskohercegovačku povijest i korisno djelo – zaključuje Skoko.
Knjigu „Hrvati Bosne i Hercegovine – naslijeđe i izazovi budućnosti“ će uskoro biti moguće nabaviti u bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj i BiH. O predstavljanju za javnost još je rano govoriti ali je u planu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.