U Livnu se otvara izložba slika velikog Gabriela Jurkića

Iz privatnih kolekcija stigle slike koje javnost još nikad nije vidjela

25.06.2024.
u 15:42

U povodu 50. obljetnice smrti velikoga hrvatskog i bosanskohercegovačkog slikara Gabriela Jurkića, rođenog Livnjaka, u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica - Livno večeras u 19 sati otvara se izložba "Gabriel Jurkić – hommage ljepoti, in memoriam 1974. - 2024." na kojoj će biti predstavljeni neki od njegovih najboljih umjetničkih radova. Autorica izložbe je kustosica Željka Markov, koja je uspjela prikupiti i neke Jurkićeve slike razasute po privatnim kolekcijama, pa će javnost prvi put moći vidjeti nekoliko umjetnikovih dosad neobjavljenih slika. Privatni kolekcionari, među kojima su obitelj Jurkić, obitelj Šunjić, Anđelina i Tihomir Mamić, Endi Pošković i Julie Anne Visco iz SAD-a, Darko Kalečak, Željko Nakić, Vlatko Grabovac i neki drugi, bili su voljni posuditi slike za ovu izložbu baš zato što se priređuje u Livnu. Osim njih, slike su ustupili i Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Zagrebu, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Zagrebačka nadbiskupija i Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj, pa će ljubitelji umjetnosti moći uživati u 40-ak reprezentativnih Jurkićevih ostvarenja.

Osim nikad viđenih slika, posjetitelji će na izložbi moći vidjeti i antologijsku Jurkićevu sliku "U planinama" iz 1922., jedno od njegovih kapitalnih djela koje je livanjski muzej otkupio od privatnog kolekcionara te će svoje trajno mjesto naći u stalnom postavu galerije.

- To je naš dar Jurkićevoj vjernoj publici - kaže ravnateljica livanjskog muzeja Dražena Džeko i dodaje kako ovom izložbom žele "na najljepši mogući način odati počast čovjeku čiji nas život nadahnjuje, a baština oplemenjuje". Izložba će se moći razgledati do 28. srpnja ove godine.

Kao što je poznato, Jurkić je od 1956. do 1974. godine živio i radio u franjevačkom samostanu u Livnu te je u znak zahvalnosti franjevcima ostavio više od 200 slika i oko 6000 crteža, studija i krokija. Da bi se ta zbirka čuvala u profesionalnim uvjetima i u skladu s pravilima muzeologije, franjevci su 1995. sklopili ugovor s tadašnjom Općinom Livno te je utemeljen Franjevački muzej i galerija Gorica, koji je preuzeo brigu o očuvanju umjetnikove ostavštine, ali i obvezu promocije i valorizacije Jurkićeva lika i djela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije