Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Hrvati u BiH nisu se predavali ni u najtežim životnim iskušenjima

21. lipnja 2022. u 21:05 0 komentara 226 prikaza

Knjiga velečasnog Ivana Ravlića "Povijest župe Teslić" promovirana je prije nekoliko dana u Žabljaku u općini Usora. Promocija ove knjige održana je ranije u Javnoj ustanovi Opća knjižnica Usora na Sivši, a predstavili su je gđa Ružica Ivić, Slobodan Krajina i Erna Elčić. Vlč. Ravlić, župnik župe Teslić, knjigu je napisao prigodom 100. obljetnice postojanja župe. A kratko izlaganje o životopisu vlč. Ravlića imala je Erna Elčić.

U knjizi je kronološki prikazao najznačajnija zbivanja i događaje koji su obilježili postojanje ove župe, a to se moglo čuti u predivnom izlaganju Ružice Ivić. Jasnim i svima razumljivim jezikom, kroz osobna svjedočanstva i iskustva župljana, dočarano je ozračje života, uspona i padova, kalvarije i stradanja župe i Hrvata katolika na tom prostoru. Župnik Ravlić iskreno i bez zazora govori o posljednjem ratu i poraću kada, u bezobzirnosti i surovosti rata, župa i župljani preživljavaju najteže dane od svoga postojanja. Župna crkva bila je srušena i devastirana, a Hrvati protjerani i prognani. Danas, 30 godina od ratne kalvarije, od prijeratnih oko 2900 Hrvata katolika, na području župe Teslić živi svega 230 vjernika.

Ratni ožiljci i posljedice rata vidljivi su i danas, a odlazak mladih i neizvjesna budućnost opterećuju sadašnjost. Ali snažan duh i optimizam prevladavaju kod preostalih Hrvata i bude nadu u bolju budućnost. Knjiga "Povijest župe Teslić" zrcali povijest stotina župa diljem BiH, a posebice Republike Srpske koje su doživjele sličnu sudbinu, moglo se čuti tijekom izlaganja Slobodana Krajine, profesora u Srednjoj školi u Žabljaku. Ožiljci prošlosti, poglavito nedavne, koje smo i sami svjedoci, ostavili su duboke tragove i posljedice. Međutim, ta ista prošlost nam kazuje kako se Hrvati i u najtežim životnim iskušenjima nisu predavali, nego su se, naprotiv, dizali još jači, čvršći i postojaniji.

Tako je bilo, tako je sada i tako će biti. Vlč. Ravlić nadišao je granice ljudske ograničenosti, pa se otvorio prema svim ljudima bez obzira na vjeru, naciju i vjersku pripadnost. Duh ekumenizma i dijaloga sve će slabosti i pretenzije ljudske nadvladati jer upravo on to protežira. Do njegova autoriteta drže puno i Bošnjaci i Srbi jer je nadišao granice ljudske slabosti i uskogrudnosti, poštivajući te uvažavajući svakog čovjeka bez razlike i razlučivanja. Na promociji je bio dobar odziv posjetitelja, među kojima i Bošnjaka i ostalih. Riječima zahvale i kratkim osvrtom na knjigu promociju je uokvirio sam autor vlč. Ivan Ravlić.

Skromnom zakuskom i prijateljskim razgovorima ispratio je prijatelje i posjetitelje koji su mu prigodom izlaska ove knjige dali veliku podršku za izdavanje još knjiga, a dobio je i podršku za protežiranje istine i ubuduće među svim narodima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.