Blagdan svete Kate

FOTO: Rekordan broj ljudi u Grudama na proslavi blagdana zaštitnice župe

Blagdan svete Kate u Grudama
Vecernji.ba
26.11.2022.
u 10:00

Pred rekordnim brojem vjernika Grude su proslavile blagdan svete Kate, zaštitnice župe, a nakon 2019. vratila se i procesija kroz središte Gruda zbog koje je promet bio zaustavljen na pola sata.

Tisuće vjernika, što iz župe što iz susjednih župa, slavile su blagdan nebeske zaštitnice, a bila je ovo prilika i da se predstave akademski radovi Branka Bazine koji je iz Slavonije došao do Gruda kako bi vidio kako su se križne postaje koje je radio od kamena uklopile u Kamenu ljepoticu, kako se naziva crkva svete Kate u Grudama.

Također, Bazina je radio i Gospin kip koji će krasiti fontanu ispred jedne od najljepših crkvi koju je 1925. počeo graditi fra Gabro Grubišić, a radovi su se intenzivirali dolaskom fra Stanka Pavlovića, aktualnog župnika, te blagopokojnih fra Ante Šaravanje i fra Bernarda Marića. Upravo spomenutu četvoricu smatra se graditeljima crkve u Grudama, a fra Stankova je želja završiti radove do 1925. godine.

Nove križne postaje i Gospin kip blagoslovio je fra Mile Vlašić koji je rodom iz grudskog kraja, iz župe Gorica Sovići, a održao je i propovijed u svečanom danu.

Blagdan svete Kate u Grudama
1/16

- Svetoj Kati nudili su ovo ono, sve od svijeta, a ona je to odbila. I to je ono što svetu Katu krasi, i to je ono što je i dan danas jedan smjerokaz, svjetlo u ovoj tami koja se nad nas nadvija. Nije to samo sveta Kata nego svako vrijeme nudi nešto čime nas želi vezati za sebe. Ali sveta Kata je sve ponude odbila.

Maksimin kada je imenovan na funkciju organizirao je zabavu, pogansku. Na toj svečanosti prinosile su se žrtve i sveta Kata je odbila sudjelovati u toj svečanosti zbog svoje kršćanske vjere.

Braćo i sestre, zadržite se na ovom, sveta Kata je odbila sudjelovati u priređenoj svečanosti zbog svoje kršćanske vjere.

Mogla je sveta Kata sudjelovati i izdati jer ono što joj je se nudilo bilo je zamamno, bilo je veliko, da bude žena ovoga upravitelja bio je spreman ostaviti ženu s kojom je živio da bi živio s Katom i sve bi ostalo njezino. Odbila je sudjelovati u tome zbog svoje kršćanske vjere. Jesmo li mi današnji kršćani spremni odbiti ono što nije u skladu s našom vjerom? - istaknuo je.

Kata nije gledala što dobiva nego što gubi i Katina veličina je ono što treba svima. Biti jedan putokaz danas. Ima li danas ponuda oko nas? Ima li onih ponuda na koje je teško reći ne? Ima ih, ali je važno reći ne takvim stvarima kojima se nude.

- Mogli bismo i na dugo i široko, ali braćo i sestre kada slavimo svetu Katu, vidimo što je u njenom životu bilo najbolje. Ona je u jednom trenutku donijela ovu odluku koja je odredila njezin život tada, ali i njezinu vječnost.

I svatko od nas donosi takve odluke.

Mogao je fra Stanko biti u nekom drugom mjestu, gdje bi se zbornici o njemu pisali, mogao je fra Bože biti na trećem mjestu gdje bi se monografije o njemu pisale, naš fra Luka na petom mjestu gdje bi se njemu vrata otvarala, ili fra Bernard, fra Ante.

Nema te ponude i nema te sile pred kojom ću mijenjati svoj stav. Ono što Isus kaže, bojte se onoga koji dušu vašu može u proketstvo baciti - istaknuo je fra Mile u prigodnoj propovijedi.

Nakon svete mise održano je veliko druženje župljana i njihovih prijatelja. Upravo su župljani na čelu s fra Stankom organizirali i iće i piće za sve koji dođu i ničega nije nedostajalo. Druženje je trajalo do kasnih poslijepodnevnih sati na platou crkve, uz razgovor i pjesmu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?