Bogat program

FOTO: Manifestacija u Livnu nosi geslo "Vratimo nadu zavičaju"

'vratimo nadu zavičaju'
Željka Mihaljević - Vecernji.ba
20.11.2021.
u 08:42

Javnom tribinom ''Prekogranična suradnja i korištenje EU fondova u cilju opstanka Hrvata na ovim prostorima, jačanje gospodarstva, OPG-ova i turizma'' u Livnu su započeli 3. Dani Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine pod geslom „Vratimo nadu zavičaju“. Organizatori manifestacije su Hrvatska matica iseljenika i KUD „ Rudine - župa Vidoši“ Livno, a sve se održava pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ured za Hrvate izvan domovine, Grada Livna i Vlade HBŽ.

Foto: Željka Mihaljević - Vecernji.ba

Cilj je međusobno povezivanje Hrvata Bosne i Hercegovine s domovinom, Hrvatskom, ali i hrvatskim iseljeništvom, a u fokusu kulturno-vjerske manifestacije je upoznavanje zajedničke tradicije i kulture, unaprjeđenje obrazovnih, gospodarsko-socijalnih, kulturnih te drugih životnih zanimanja raseljenih bh. Hrvata, kao i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta.
Foto: Željka Mihaljević - Vecernji.ba

Predavači, odnosno govornici na okruglom stolu bili su prof.dr.sc. Mirjana Miličević, prof.dr.sc. Ivan Miloloža, inače uspješni gospodarstvenik u Hrvatskoj, podrijetlom iz Livna, potom Zvonko Bagarić, predsjednik kluba poduzetnika Udruge bh. Hrvata „Prsten“, te Božo Perić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ, te gradonačelnik Livna dr. Darko Čondrić.

Posjetitelji su iz prve ruke mogli čuti nešto više o korištenju EU fondova, prekograničnoj suradnji, projektima, odnosno pozivima koji su u pripremi kako bi se svi oni koji imaju dobru ideju mogli na vrijeme pripremiti i aplicirati po raspisivanju poziva. S tim u vezi je rečeno kako je jedan od većih problema u BiH protok informacija budući da se one ne dobiju na vrijeme. Problem je i osposobljeno projektno osoblje, odnosno projektni timovi koji bi radili isključivo na izradi projekata, te praćenju njihove realizacije, moglo se čuti na skupu kao i to da je u BiH, entitetima, pa i nižim razinama vlasti veliki problem neusklađenost propisa, njihova kompliciranost i sporost administracije. Na svemu tome trebalo bi poraditi i olakšati uvoz kapitala, jer investitor će doći ako mu se to isplati, rečeno je na skupu kao i to da je velika šansa HBŽ-a  i svih njenih sastavnica poljoprivreda, stočarstvo, turizam i obnovljivi izvori energije, te da to treba maksimalno iskoristiti.
Program je započeo u petak, 19. studenog i trajat će do nedjelje, 21. studenog s obiljem zbivanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije