Dokumentarni film

Film 'Gospa od Utočišta' na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu

10.12.2017.
u 13:49

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje predvodi župan Božo Galić će 11. i 12. prosinca na poziv nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, boraviti u uzvratnoj posjeti vrhbosanskoj nadbiskupiji u Sarajevu.

Dokumentarni film "Gospa od Utočišta" redatelja Srđana Segarića bit će premijerno prikazan sutra na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. 

Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. Film prikazuje kako je jedan kip Gospe u ratu vjernicima najavljivao slobodu i povratak. 

Drugog dana posjeta planiran je susret župana Bože Galića i kardinala Vinka Puljića. U sastavu izaslanstva biti će i producent filma Antun Ivanković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?