Naslovnica Kultura

Duvanjsko božićno silo privuklo brojne posjetitelje

23. prosinca 2018. u 08:37 0 komentara 147 prikaza
Foto: Tomislavcity
Pogledajte galeriju 1/2

U prepunoj kino dvorani Kulturno-informativnoga centra u Tomislavgradu održano je Duvanjsko božićno silo, kojem se odazvalo 20-ak skupina i pojedinaca iz raznih dijelova Hercegovine, Kupresa, pa čak i Sinja. 

Organizator ovoga dvosatnoga kulturnoga događaja bila je tomislavgradska udruga Hrvatska duvanjska baština čiji je osnovni cilj upravo očuvanje hrvatskih tradicijskih napjeva – gange, gusala, bećarca, dipala, piše tomislavcity.com.

Voditeljska palica bila je prepuštena fra Jozi Radošu Đoki koji je uspješno nasmijao i opustio publiku. Iskoristio je priliku i zahvalio svima koji su u ovo predblagdansko vrijeme svoje priloge namjenili za udrugu Kap ljubavi.

O samome nastanku udruge govorio je predsjednik, Ilija Sliško:

-Svjedoci smo da je ova naša kulturna baština usprkos tome što imamo vrlo jakih skupina i pojedinaca uvelike zamrla i sve se rjeđe čuje, osim večeri folklora u Danima svetoga Nikole Tavelića nemamo drugih manifestacija ovakve naravi. Listajući po internetu vidio sam da je u Roškom Polju bila jedna prekrasna manifestacija na Močilima koja je trajala nekoliko godina. Tu su se okupljali najbolji guslari i gangaši u Hrvata i većina ovih izvođača je sudjelovala na Močilima. Stupio sam u kontakt s Brankom Šapinom koji je bio organizator manifestacije na Močilima i koji mi je savjetovao da osnujem udrugu i tražim sredstva od institucija i sponzora, jer to je jedini način da se nešto napravi i održi…-

U svome govoru lija se, između ostaloga, zahvalio i njihovom učitelju Mirku Periću, te trojici starijih članova: Bogdi Kovačeviću, Jokanu Mašiću i Marijanu Ljubičiću, istaknuvši da je ova udruga od samoga početka naišla na razumijevanje i općine i županije, podržala ju je i većina gospodarstvenika, a HNK Tomislav im je ustupio prostorije gdje se sastaju jednom tjedno. Svima koji su na bilo koji način pomogli ovoj udruzi uručene su zahvalnice na kraju večeri.

Ganga, gusle, baćarac i diple su se večeras lijepo utkale u Tomislavgrad na radost svih onih kojima je to bila prilika da se prisjete starih vremena i time dodatno obogate dušu i srce u ovome predbožićnom vremenu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.