Puna Kosača

Domagoj Zelenika predstavio svoj drugi roman pod nazivom „Umrijet ćeš na jesen“

28.09.2023.
u 17:35

U prepunoj Galeriji kraljice Katarine Kosače Hrvatskog Doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru mladi mostarski pisac Domagoj Zelenika predstavio je svoj novi roman pod nazivom "Umrijet ćeš na jesen". Promocija je izgledala poput opuštenog intervjua, a spisatelj je odgovarao na pitanja koja bi mogla zanimati potencijalne kupce i čitatelje.

"Još uvijek sam šokiran da je velika galerija bila puna. Do neba sam zahvalan svima koji su došli, ali i onima koji su imali namjeru, a nisu mogli. Ovaj dan ću sigurno pamtiti zauvijek", izjavio je autor knjige i dodao: „Proces je bio dug i pun nekih prepreka, ali sve je to ovaj rezultat učinilo još slađim. Ne bih ništa mijenjao".

Zelenika je za svoje novo djelo dobio pohvale kritičare koji su naveli kako će određeni dio publike biti oduševljen bizarnim dijelovima romana te da će ih kraj ostaviti bez daha. Isidora Vujošević, istaknuta recenzentica i profesorica hrvatskog jezika, kaže kako je Zelenika zadržao svoj već izgrađeni stil.

„Zelenika je zadržao stil u kojem jednostavnim rečenicama izriče slojevite misli. Upravo te misli odvajaju autora od drugih, a također i knjigu od same sebe. Naime, postoje dva sloja novog romana – jedan koji sadrži uobičajenu radnju, zaplet, likove i njihove dijaloge koje pratimo sa zanimanjem te drugi sloj koji čitatelji podcrtavaju kako bi ga kasnije zapisali u notes ili na društvenim mrežama kao citate dana. Kao lektorica nisam se fokusirala odmah na poruke tog sloja, već više na pravopis, stil te nit radnje, ali uvijek iskoči taj neki odlomak koji i ja zapišem u svoje bilješke: 'Je li svakom stvoru već na samom početku zapisan kraj ili važnu ulogu igra to na kakvoj zemlji tragove ostavljaš? Nije valjda da je pravda, a ne sudbina, ta Lajkina samoća na kraju svemira.

Podsjetimo, Zelenika je o svom romanu "Umrijet ćeš na jesen" prvi put govorio 2022. godine dok je još bio u procesu pisanja, a potom je u epizodama objavljivao vizualni materijal i, naposljetku, i samu najavu predstavljanja u Kosači. Za svoje prvo djelo, roman "Izabrani", Mostarac je dobio pozitivne komentare kako od stručnjaka tako i od publike te nagradu za umjetničko djelo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?