Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Gabi Novak slavi 84. rođendan

08. srpnja 2020. u 13:20 0 komentara 76 prikaza

Popularna pjevačica rođena je za vrijeme Olimpijade 1936. godine u Berlinu kao dijete Njemice Elizabeth Reiman i oca Đure Novaka, inženjera, Hvaranina koji je studirao brodogradnju u Njemačkoj. Upoznali su se na kupalištu u Hvaru, zagledali se i ostali zajedno do njegove prerane smrti u 2. svjetskom ratu.

Za vrijeme rata, Gabi je živjela s bakom na Hvaru, a nakon rata preselila se s majkom u Zagreb gdje su započele novi život. U Zagrebu je Gabi krenula u školu, ali se teško snalazila s obzirom da je govorila samo njemački, a hrvatski samo hvarski dijalekt. Međutim, bila je talentirana za crtanje, te je upisala Školu primijenjene umjetnosti i završila grafički smjer i potom se odmah zaposlila u Vjesniku.

Kada je 1956. godine “Zagreb film” u svom novom studiju okupljao mlade crtače, u odjelu scenografije našla se i plaha, talentirana, plavokosa Gabrijela Novak. Kolege su je od milja zvali Gabi, voljeli su njene crteže pastelnih boja, a zbog njenog ugodnog glasa, kojeg je i posuđivala likovima u raznim crtićima, često su je nagovarali da za njih nešto otpjeva.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.