Uskrsni program

Dalmatinski i Slavonski uskrsni običaji prikazani Sarajlijama

09.04.2018.
u 13:53

Uz radionicu „Iz bakine škrinje“ upriličen i koncert ženske klape „Divna“ iz Trpnja, te ženski ansambl „Nene“ iz Bošnjaka

Udruga „Facultas za prosperitet mladih“ upriličila je u subotu Uskrsni program na području općine Stari Grad u Sarajevu. Uskrsni program je realiziran u sklopu Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji financira Europska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP). Uskrsna radionica „Iz bakine škrinje“ održana je u Galeriji Franjevačkog samostana Sveti Ante u Sarajevu.

Uskrsna košara

U okviru ove manifestacije Sarajlije su imale priliku uživati u izložbi tradicijskih uskrsnih jela, slastica, pisanica, narodnih nošnji, suvenira i rukotvorina te prezentaciji narodnih poslovica, izreka i pjesama povodom uskrsnih blagdana. Uskrsnu košaru sa tradicijskim uskrsnim jelima posvetio je fra Marinko Pejić, a na anifestaciji „Iz bakine škrinje“ predstavili su se Turistička zajednica grada Županja, Ženski vokalni ansambl „Nene“ (Bošnjaci, Slavonija), Udruga „Bošnjački šlingeraji“ (Bošnjaci), Nositelji „Ceste zlatne niti“ (Županja, Bošnjaci, Gradište, Štitari), Obiteljsko gospodarstvo „Divna“ (Trpanj, Pelješac), Udruga za kulturne djelatnosti i promociju „Libertas“ (Sarajevo), Restoran „Pod lipom“ (općina Stari Grad, Sarajevo), Udruga organizatora otpora umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo i vokalna solistica Vesna Domorocki (Sarajevo).

Dalmacija ima svoju tradiciju

Voditeljica programa bila je Ivana Krstanović. „Nije isto slaviti Uskrs u metropoli i na selu. Danas je važno da tradiciju i običaje prenesemo na mlađi naraštaj kako ne bi bili zaboravljeni“, rekao je direktor Turističke zajednice grada Županja Mirko Bačić. Libuška Mastilica iz Obiteljskog gospodarstva „Divna“ iz Trpnja je kazala da i Dalmacija ima svoju tradiciju slavljenja Uskrsa. Vesna Domorocki, Pavao Zornija i Željko Gudelj su govorili o uskrsnim običajima u Sarajevu i BiH. Uskrsni koncert, na kojem je nastupila ženska klapa „DIVNA“ iz Trpnja, s umjetničkim voditeljem g. Ivanom Salečićem, upriličen je, nakon svete mise, u Crkvi Sveti Ante u Sarajevu. Na repertoaru koncerta su bile uskrsne i tradicionalne dalmatinske pjesme. Na koncertu su nastupili ispecijalni gosti iz Slavonije – ženski vokalni ansambl „Nene“ iz Bošnjaka (Slavonija).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije