28.11.2022. u 10:29

Europska komisija prošlog je mjeseca dala preporuku da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidacijski status uz razumijevanje da se poduzimaju određeni koraci.

Ta preporuka je naša europska ponuda ljudima u Bosni i Hercegovini koji to dugo priželjkuju. Preporuka je bezuvjetna, ali dolazi s visokim očekivanjima i jasnom porukom. Politička elita mora dokazati da želi napredak na europskom putu i da je spremna provesti prijeko potrebne reforme. Naša vrata su otvorena. Nakon općih izbora održanih 2. listopada, vjerujemo da će sve institucije biti brzo formirane kako bi se nužni reformski koraci mogli provoditi bez odgađanja. Europsko vijeće će razmatrati našu preporuku za dodjelu kandidacijskog statusa možda već i u prosincu.

Više konkretnih odluka čeka na usvajanje od odlazećeg saziva Vijeća ministara, i to: usvajanje strategija o migracijama i azilu i borbi protiv organiziranog kriminala. Također su na čekanju i usvajanje izmjena i dopuna koje se odnose na integritet pravosuđa i novi Zakon o sudovima te poduzimanje svih mjera koje su potrebne za konačno stavljanje u funkciju kontakt-točke za suradnju s EUROPOL-om.

Navedene reforme pokazat će državama članicama EU da je Bosna i Hercegovina ozbiljna u svojoj želji pridružiti se EU. Te reforme nisu za Bruxelles, potrebne su da unaprijede svakodnevni život svih građana BiH. Gdje ima volje, ima i načina – to smo mogli vidjeti na primjeru usvajanja izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavama i pristupanja Bosne i Hercegovine Mehanizmu civilne zaštite EU. Također pozdravljamo napredak ostvaren u upravljanju migracijama zahvaljujući radu Ministarstva sigurnosti na unapređenju koordinacije i jačanju međunarodne suradnje. Bosna i Hercegovina treba nastaviti razvijati održivi sustav upravljanja migracijama i azila.

Rad ne prestaje preporukom za kandidacijski status. Naprotiv, očekujemo da Bosna i Hercegovina intenzivira napore na svih dobro poznatih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije. To je jedini put k članstvu u EU i ono što je potrebno za otvaranje pregovora o proširenju.

U okviru tih napora također je vrijeme da se okončaju reforme Ustava i Izbornog zakona, kao jedan od najvećih prioriteta, kako bi se jamčila jednakost svih građana bez diskriminacije i osigurala funkcionalnost državnih institucija. Mi smo tu da podržimo iznalaženje rješenja u skladu sa standardima i vrijednostima Europske unije.

Također smo tu kako bismo pomogli građanima Bosne i Hercegovine i ove zime da iziđu na kraj s energetskom krizom. U tu svrhu uspostavili smo paket energetske podrške za zapadni Balkan, koji obuhvaća i 70 milijuna eura bespovratnih sredstava za ugrožene obitelji i mala poduzeća kako bi odmah reagirali na rastuće cijene energenata.

Srednjoročno, ulagat ćemo u interkonektore i projekte obnovljivih izvora energije, posebno u vjetar, sunce i biomasu, kako bi svi u Bosni i Hercegovini imali pristup čistoj energiji i čistom zraku.

Europska unija je prvi trgovinski partner i donator u Bosni i Hercegovini. Europski fondovi već transformiraju zemlju. Autocesta i željeznica duž koridora Vc olakšat će mobilnost i bolje povezati BiH s ostatkom Europe. Ali to nije sve. Načinili smo ekonomsko-investicijski plan za podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji zemlje.

Svi smo na jednom geopolitičkom raskrižju. Mjesto Bosne i Hercegovine je u Europskoj uniji. Dodjela kandidacijskog statusa je ponuda Europske unije građanima Bosne i Hercegovine, nešto što događa jednom i uz velika očekivanja. Sada će sve oči biti uprte u političku elitu Bosne i Hercegovine, koja treba provesti europske reforme. Vi ste dio europske obitelji. Želimo da vaši građani imaju sva sredstva i mogućnosti graditi svoju budućnost u ovoj lijepoj zemlji i da BiH, naša saveznica, zauzme svoje mjesto u Europskoj uniji.

Radujem se suradnji, s jednom novom energijom, s novoizabranim vlastima, civilnim društvom i gospodarstvenicima u Bosni i Hercegovini na ostvarenju tog cilja.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?