17.10.2020. u 08:59

Po mnogima najmanje logična ovisnost plod je žvakanja betel oraha, ploda areka (Areca catechu) palme. Ulice Pacifika, jugoistočne i južne Azije doslovno su preplavljene ostacima prožvakanih oraščića.

Drevna tradicija žvakanja oraha

Iako je označen kao iznimna zdravstvena opasnost (rak usne šupljine), stimulativni efekt arekolina nalik nikotinu milijune dnevnih korisnika ohrabruje ka daljnjoj uporabi unatoč vidljivim deformacijama zubnog mesa. Stimulacija je rezultat kumulativnog djelovanja više tanina i alkaloida koji zbirno simboliziraju ljubav i brak putem opojnog stimulusa. Do te mjere da se odbijanje žvakanja s domaćinom smatra uvredom. Kako je pušenje cigareta kao i žvakanje oraha očito nemoguće zabraniti zakonodavci su se koncentrirali na zabranu pušenja na javnim mjestima i kažnjavanje pljuvanja ostataka oraha. No kvaka je zapravo u efektu djelovanja - betel radnike motivira na sretniji i duži boravak na radnom mjestu.

Betel iliti areka orah zapravo ni nije pravi orah već voćno sjeme bobičastog oblika. Na ulici se može kupiti u sušenoj, usitnjenoj i svježoj ambalaži, a potonju prepoznajemo po zelenom plodu čiju 'košticu' bez problema prerežemo nožem, te žutu ili narančastu unutrašnjost posušimo i uz dodatnu aromu (limeta, klinčić, kardamom) žvačemo. Ceremonija pripreme naziva se Paan i razlikuje se od tradicije do tradicije. Arheološki dokazi sežu do 4000 godina u prošlost na području Tajlanda, Indonezije i Filipina. Legenda kaže da je kraljevska loza misteriozne Civilizacije Doline Inda (Harappa, Mohenjo Daro) prva započela s ritualom žvakanja. Sve ovo su razlozi zašto će i ubuduće biti iznimno teško zabraniti ovaj običaj.

Razlozi zašto je betel adiktivan logični su i jednostavni

Kako je za pretpostaviti da su mnogi od vas u svom posjetu navedenim zemljama probali betel najbolja opcija prilikom posjeta Amsterdamu bila mi je kupovina tinkture, izolata ili ekstrakta oraščića. Uzeo sam 100x ekstrakt, prvenstveno zbog želje da osjetim efekte na pravi način i potvrdim/opovrgnem brojne kolege koji (dez)informacijama stvaraju priličnu kakofoniju različitih (često i suprotstavljenih) efekata. Psihoaktivne supstance nisu zabranjene u Hrvatskoj, a betel oraščić nema nikakve veze s muškatnim oraščićem (koji sadrži metoksisafrol iliti miristicin, halucinogeni delirijant). Arekolin je glavna psihoaktivna supstanca i riječ je o nikotinskoj kiselini što dovoljno govori o stimulativnom efektu.

No tu su i alkaloidi poput arekaidina, guvacina i drugih koji su inhibitori GABA preuzimanja, što daje novu dimenziju običnoj stimulaciji i 'dizanju' - blagi delirij nalik muskimolu iz muhare i blagu euforiju nalik GHB-u. Kao što možete vidjeti u videu, rafinirani prah dodaje se u kavu radi maskiranja okusa, ispija se i relativno brzo osjetite prve efekte. A oni uključuju široki osmijeh, blagu toplinu, relaksaciju, nalet balansirane energije i euforije... Prilično usporedivo s barbituratima ili GBL-om (prekursor GHB-a), ne samo po efektima već i po dužini trajanja. Naravno, ne treba zaboraviti da sam probao 100x ekstrakt pa je za pretpostaviti da bi za slično djelovanje i trajanje na ulici konstantno trebali žvakati orah za orahom. Zato nastupaju i kancerogenost i adiktivnost i ritualna repetitivnost kao s cigaretama. Sreća u nesreći je što seljaci na Pacifiku ne traže ništa snažnije...

Ključne riječi

Komentara 1

LA
lajh1985
09:17 17.10.2020.

radje cu ja ostat na pivi i zvakat to

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?