Naslovnica Crna kronika

Zoran Bjelica tužio BiH za naknadu štete zbog vremena provedenog u pritvoru

06. ožujka 2018. u 17:22 0 komentara 191 prikaza

Zoran Bjelica, pravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin počinjen u Kalinoviku, tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu štete zbog vremena provedenog u pritvoru.

Na pripremnom ročištu, odvjetnik Dragan Međović je naveo da ostaje kod navoda tužbe podnesene zbog činjenice da je Bjelica u pritvoru proveo 30 dana prije oslobađajuće presude. O visini naknade Međović se nije izjašnjavao.

Apelacijsko vijeće Suda BiH je u svibnju 2017. godine potvrdilo prvostupanjsku presudu kojom je Zoran Bjelica oslobođen optužbi za sudjelovanje u ubojstvima počinjenim u Kalinoviku u kolovozu 1992. godine, dok je Novica Tripković osuđen na osam godina.

Kao dokaze, Međović je, između ostalog predložio obračun plaća za prosinac 2013. i siječanj 2014. godine za Bjelicu, kao i njegovo vještačenje od strane neuropsihijatra na okolnosti pretrpljenog straha i duševne boli u vrijeme pritvora. Na ročištu je odlučeno da će to biti vještak Abdulah Kučukalić.

Pravobraniteljstvo je istaknulo da ostaje kod odgovora na tužbu.

Sud je usvojio dokaze stranaka, te zakazao glavnu raspravu za 30. svibnja, javio je BIRN BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.