Tragedija u Novom Travniku

Proglašen dan žalosti nakon što je vozač usmrtio majku i kćerku i ozlijedio troje djece

Foto: Avaz
1/3
08.12.2018.
u 11:37

Prema neslužbenim informacijama, vozač automobila "Opel Astra" bio je u alkoholiziranom stanju

Tridesetogodišnjakinja H.A. i maloljetna djevojčica poginule su, a troje djece je ozlijeđeno, u prometnoj nesreći koja se dogodila u petak navečer u Novom Travniku, potvrdio je Feni glasnogovornik MUP-a SBŽ-a Hasan Hodžić te istaknuo da je priveden vozač automobila koji je udario pješake.

- Troje djece je prevezeno u bolnicu u Travnik. Prema našim informacijama, radi se o težim ozljedama, a jedno ozlijeđeno dijete je naknadno smješteno u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu - kazao je Hodžić, dodavši da je priveden vozač automobila "Opel Astra" R.N. (1984).

Kako piše Dnevni avaz, poginuli su Azra Hajrić i njezino dijete, dok je još troje djece ozlijeđeno nakon što je na njih automobilom marke Opel Astra u centru grada naletio 34-godišnji Nermin Rustempašić.

Prema još nepotvrđenim informacijama, majka Azra i 9-godišnja djevojčica Alma na mjestu su ostale mrtve, dok su nakon izuzetno brze reakcije službenika novotravničke Hitne službe sve ozlijeđene osobe prevezli u bolnicu u Travnik, odakle je, nakon obrade, dvoje djece poslano u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Očevici koji su pomogli službenicima Hitne pomoći šokirani su, kažu da od šoka nisu uspjeli vidjeti niti je li vozač pješake udario na trotoaru ili na pješačkom prijelazu.

- Sve se odigralo tako brzo. Sa ženom sam ulazio u zgradu kad je brat zavikao: "Ne vodi djecu iz zgrade". Kad sam vidio, noge su mi se odsjekle, samo sam bespomoćno stajao, nisam mogao ni pritrčati i pomoći, dok je brat pomagao ozlijeđenoj djeci - kazao je za Avaz Novotravničanin, koji je svjedočio događaju.

Stanovnici okolnih zgrada, kažu, upozoravali su da se tom dionicom kroz sam centar grada, gdje se nalazi gradska džamija, ali i gradska pijaca, brzo vozi, te da strahuju za svoju djecu svaki dan.

Nakon nesreće policija je privela Rustempašića, a prema nepotvrđenim podacima, vozio je pod djelovanjem alkohola. 

Policijski uviđaj do kasno u noć pratilo je nekoliko stotina Novotravničana, a više o samoj nesreći trebalo bi biti poznato tijekom današnjeg dana.

I dok su pripadnici PU Novi Travnik obavljali uviđaj stravične prometne nesreće, prava drama se odvijala u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje je pristiglo dvoje od troje ozlijeđene djece.

Prvi je stigao Davud Amidžić (8), sin Harisa Amidžića, glavnog imama u Novom Travniku. Kako Avaz doznaje od prijatelja dječakovog oca, on je po dolasku bio svjestan i komunikativan. Sugovornici su kazali da je njegov stariji brat Jusuf (12) prošao s kontuzijama i nije prevezen u Sarajevo.

Četverogodišnje dijete, sin Mirnesa Hajrića, čija su supruga Azra i kćerka Alma smrtno stradale na licu mjesta, prevezeno je također u KCUS. Potresne scene u trenucima kada su liječnici preuzeli dječaka čiji su se krici prolamali KCUS-om, ledili su krv u žilama. 

- Sad nas je zvao njegov otac. Kaže nam, samo mi javite je li mi, barem sin preživio – kazao je za Avaz kroz suze prijatelj obitelji nastradalih.

- Sve se odigralo u nekoliko sekundi i odmah sam krenuo za Sarajevo. Što da vam kažem, velika tragedija – kazao je Haris Amidžić, otac ozlijeđenih Davuda i Jusufa.

S KCUS-a jutros nisu željeli dati informacije o stanju ozlijeđenih dječaka. 

Kako doznaje Avaz, poginula Azra se s djecom i ostalim dječacima vraćala s treninga džudoa. Njoj nije bilo pomoći i nije prevezena u ambulantu, dok je njezina kćerka Alma stigla u prijemni odjel, ali su liječnici na žalost, utvrdili smrt.

S druge strane, Nermin Rustempašić, koji je bio u vidno alkoholiziranom stanju, prevezen je u lokalnu ambulantu, gdje je pomoć ukazana i ozlijeđenima. Od sigurnog linča očajnih roditelja i prijatelja nastradalih spasili su ga policajci.

Kako javlja Fena, u Novom Travniku danas je proglašen dan žalosti, u povodu prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe, a tri su ozlijeđene.

- Održan je sastanak stožera civilne zaštite i danas smo proglasili dan žalost zbog nemilog događaja u kojem su poginule dvije osobe, a tri su ozlijeđene. Dan žalosti će biti i na dan pokopa poginulih - kazao je pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu općine Novi Travnik Hamid Migalo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije