Naslovnica Crna kronika

Slovenac i trojica Hrvata otkriveni u velikoj prijevari, za jednim se još traga

09. rujna 2018. u 09:15 0 komentara 417 prikaza

Policija je osumnjičila državljanina Slovenije te trojicu hrvatskih državljana za više kaznenih djela, među kojima za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, te je oduzeto više od 185 kilograma marihuane i oko 3,2 tone duhana u listu, a za jednim od osumnjičenih još se traga.

Dugotrajna istraga

Višemjesečno kriminalističko istraživanje kodnog naziva “Syracusa” proveli su policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu, priopćio je MUP RH. Osumnjičen je 43-godišnji državljanin Slovenije te trojica hrvatskih državljana u dobi od 49, 58 i 45 godina za počinjenje više kaznenih djela, i to neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, krivotvorenja isprave, zloupotrebe osobne isprave te ovjeravanja neistinitog sadržaja, počinjenih od travnja do rujna 2017. godine. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako su se 43-godišnjak i 49-godišnjak dogovorili s 58-godišnjakom kako će im dati na korištenje svoj skladišni prostor u Donjoj Bistri kako bi u njemu držali drogu i duhan namijenjene daljnjoj preprodaji na ilegalnom tržištu. Pedesetosmogodišnjak, u čijem je vlasništvu bio navedeni skladišni prostor, izradio je lažni ugovor o njegovu najmu u namjeri skrivanja identiteta dvojice muškaraca kao stvarnih korisnika skladišnoga prostora. Ugovor je glasio na ime trgovačkog društva kao najmoprimca, ovjeren neoriginalnim potpisom direktora i neoriginalnim pečatom trgovačkog društva do kojeg je došao na neutvrđeni način. Tijekom provođenja pretrage u navedenom skladištu temeljem naloga Županijskog suda, policijski i carinski službenici privremeno su oduzeli više od 185 kilograma marihuane te oko 3,2 tone duhana u listu, kao i neistiniti ugovor o najmu skladišnoga prostora. Također je utvrđena sumnja kako je 45-godišnji hrvatski državljanin po prethodnom dogovoru s 43-godišnjim slovenskim državljaninom još u veljači 2013. osnovao trgovačko društvo kao paravan za činjenje prekršaja iz Zakona o trošarinama, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi krijumčarenjem patvorenog goriva iz Slovenije u Hrvatsku.

Lažni identitet

Kako bi prikrili identitet osoba uključenih u počinjenje prekršaja, zajedno su u pristupili u javnobilježnički ured gdje se 43-godišnjak lažno predstavio tuđom osobnom iskaznicom te naveo javnobilježnički ured na ovjeru ugovora o prijenosu 100-postotnog udjela trgovačkog društva s 45-godišnjaka na fiktivnu osobu. Potom je 43-godišnjak po prethodnom dogovoru s 58-godišnjakom u njegovu skladištu u Donjoj Bistri pohranio patvoreno gorivo prokrijumčareno iz Slovenije. 58-godišnjak je, u cilju skrivanja identiteta 43-godišnjaka i 45-godišnjaka, izradio krivotvoreni, fiktivni ugovor o najmu skladišta između njega kao najmodavca i trgovačkog društva zastupanoga po fiktivnoj osobi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.