akcija "Jumper"

Pretresi na području Ljubuškog, Posušja i Mostara, uhićene tri osobe

FUP
ilustracija
19.11.2019.
u 11:39

Započeti su pretresi stambenih objekata na četiri lokacije na području općina Ljubuški, Posušja i Mostara, te su uhićene tri osobe inicijala I.V. (1966.), M.P. (1977.) i I.B. (1976.)

Uhićene su tri osobe, u skolopu operativne akcije "Jumper", zbog organiziranog kriminala, a u vezi s kaznenim djelom zlouporaba položaja ili ovlaštenja.

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su poduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti na području Zapadno-hercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije, u cilju realizacije Naredbe Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije i Županijskog Suda u Tuzli. Te aktivnosti su poduzete u sklopu višemjesečne istrage koju provodi to tužiteljstvo, vezano na dokumentiranje osoba koje se dovode u vezu s kaznenim djelom organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom zloupotraba položaja ili ovlasti, priopćeno je iz FUP-a.              

Započeti su pretresi stambenih objekata na četiri lokacije na području općina Ljubuški, Posušja i Mostara, te su uhićene tri osobe inicijala I.V. (1966.), M.P. (1977.) i I.B. (1976.) koji se dovode u vezu s predmetnim kaznenim djelima.

Prilikom uhićenja  i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji će korišteni kao dokaz u kaznenom postupku.

Uhićeni će biti kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru, te će u zakonskom roku biti predana Županijskom tužiteljstvu TŽ.

Pretresi u vezi s kriminalnim radnjama u GIKIL-u

Pretresima na nekoliko lokacija danas je nastavljen rad na predmetu privođenja odgovornih osoba u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) osumnjičenih za organizirani kriminal i zlouporabu položaja i ovlasti. 

Po nalogu Županijskog tužiteljstva Tuzla i Županijskog suda Tuzla, pripadnici Federalne uprave policije (FUP) obavljaju pretrese na nekoliko lokacija u Ljubuškom i Posušju, a istovremeno pripadnici MUP-a TŽ u tvrtki GIKIL u Lukavcu.

Kako je za Fenu potvrdio glasnogovornik Županijskog tužiteljstva Tuzla Admir Arnautović, nakon obavljenih pretresa bit će uhićeno nekoliko osoba osumnjičenih da su postali članovi kriminalne grupe koju je organizirao bivši predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mittal.

- Osumnjičeni su za kaznena djela organizirani kriminal i zlouporaba položaja i ovlasti - pojasnio je Arnautović.

Pojasnio je kako se radi o proširenju istrage koja je već ranije otvorena protiv više osoba, a koji su imali različite funkcije i uloge te bili odgovorne osobe u GIKIL-u od 2003. do 2019. godine.

Zbog sumnji na nezakonite radnje na sjednici Skupštine GIKIL-a u slučaj se uključilo i Tužiteljstvo Tuzlanske županije, po čijoj naredbi su pripadnici MUP-a TŽ već ranije izuzeli određenu dokumentaciju iz ove tvrtke. 

GIKIL je formiran spajanjem KHK i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač je ubačen Global Steel Holdings Ltd (GSHL) Pramoda Mittala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije