Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Crna kronika

Podignuta optužnica protiv Jahja Vuković iz Bihaća za terorizam, borio se s pripadnicima Al Nusra Fronta

Optuženi Jahja Vuković (1999.) zv. "Abdulaziz" tereti se da je od 2014. do 2020. godine, boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije "Al Nusra Front"
13. siječnja 2021. u 08:49 0 komentara 467 prikaza
Foto: ilustracija

Tužitelj Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv Jahje Vukovića, rođenog 1999. godine u Bihaću, izručen Bosni i Hercegovini 22. listopada 2020. godine, od kada se nalazi u pritvoru. 

Optuženi Jahja Vuković (1999.) zv. "Abdulaziz" tereti se da je od 2014. do 2020. godine, boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije "Al Nusra Front" koja je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom. 

On se tereti da je 16. lipnja 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca otputovao zrakoplovom u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, s namjerom da se priključi terorističkim skupinama koje djeluju na tom području. 

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije "Džebatul Nusra front" ("Al Nusra Front") i terorističkim skupinama koje djeluju na području Sirije a koje su od Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim  oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

U optužnici se navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te pod imenom "Abdulaziz" sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga "Džebatul Nusra front".

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura tzv. "ISIL"-a nakon čega se skrivao na području R Turske, gdje je lociran, lišen slobode i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine. 

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke skupine i pružao pomoć terorističkoj skupini, čime je počinio kazneno djelo - organiziranje terorističke skupine. 

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka sa mjerama zaštite te prilaganjem materijalnih dokaza. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.