Uprava za neizravno oporezivanje

Oduzeto vino, duhan i tekstil

30.11.2022.
u 13:16

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, u nekoliko odvojenih akcija na nekoliko lokacija uz suradnju sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije oduzeli veću količinu skupocjenih vina, duhana i tekstila u vrijednosti od oko 206.000 KM. 

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, u suradnji sa policijskim službenicima MUP TŽ, Policijska uprava Tuzla, u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH izvršili su pretres poslovnih prostorija pravnog subjekta koji se bavio prodajom alkoholnih pića. Prilikom izvršenog pretresa  pronađena je 631 boca skupocjenih vina bez akciznih markica, kao i dokumentacija o nedozvoljenom poslovanju.

Na osnovu prikupljenih informacija službenici RC Tula, GSKP, izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od samostalnog poduzetnika sa područja RC Tuzla za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Naime, na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenih fizičkih osoba izvršili su provjeru prometa i porijekla roba na dvije lokacije. Tom prilikom pronašli su veću količinu robe stranog podrijetla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (trenirke, dukserice, i sl.) tj. 2.124 komada.

Također, službenici RC Tuzla, u suradnji sa policijskim službenicima MUP TŽ, Policijska uprava Gradačac, kod dvije fizičke osobe pronašli su veću količinu duhana, koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način. Ukupna količina oduzetog sitno rezanog duhana je 190 kg.

Prema preliminarnoj procjeni, ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 206.000 KM.

Za utvrđene nezakonitosti, protiv počinitelja će biti provedeni postupci u skladu sa važećim prekršajnim zakonodavstvom.

U okviru poduzimanja mjera, radnji i aktivnosti prilikom provođenja ove operativne akcije korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UNO od Veleposlanstva SAD putem Programa EXBS i UNODC-a.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan, saopćeno je Uprave za neizravno oporezivanje BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?