UNO BiH

Oduzeta krijumčarena roba vrijedna 207.000 KM

UIO
07.02.2018.
u 11:44

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH su, u tri odvojene akcije na lokacijama Carinska ispostava Aerodrom Sarajevo, Granični prijelaz Uvac i na putnoj komunikaciji Zenica- Sarajevo, oduzeli raznu robu u vrijednosti 207.000 KM.

Tijekom kontrole na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, pripadnici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, iz Regionalnog centra (RC) Sarajevo, u suradnji s carinskim službenicima pronašli su i zapljenili veću količinu lijekova za liječenje narkotičke zavisnosti u ukupnoj vrijednosti 28.000 KM.

Lijekovi su otkriveni u prtljagu turskog državljanina inicijala E.E.. Kontrola je obavljena uz pomoć stacionarnog rengen aparata "Smith & Heimann", koji je donirala Vlada SAD-a, tijekom programa EXBS.

Pronađena roba je privremeno oduzeta, a E.E. je procesuirano u skraćenom postupku pred nadležnim Općinskim sudom u Sarajevu s obzirom da je riječ o nerezidentu.

Na Graničnom prelazu Uvac pronađena je veča količina odjevnih predmeta bez dokumentacije o porijeklu u ukupnoj vrijednosti 35.000 KM. S obzirom da su ovom radnjom ostvarena obilježja kaznenog djela krijumčarenja, obavješten je dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH koji je predložio dalje postupanje.

Također, i službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja RC Sarajevo su izvršili presretanje i pregled vozila koje se kretalo na putnoj komunikaciji Zenica - Sarajevo, a za koje je postojala informacija da se njime rastura roba koja je prokrijumčarena u BiH.

Pronađena je i privremeno oduzeta veća količina namaza „Nutela“ bez dokumentacije o porijeklu u vrijednosti oko 4.000 KM. Protiv počinitelja prekršaja bit će podnesena prijava pred nadležnim sudom.

Osim ovih aktivnosti, u tijeku siječnja su ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo izvršili 14 privremenih oduzimanja robe stranog porijekla, odnosno robe koja nije prošla zakonsku proceduru carinjenja, a riječ je mobilnom aparatima, satovima, nakitu, putničkim motornim vozilima, odjevnim predmetima, duhanskim prerađevinama itd., u vrijednosti od oko 140.000 KM.

U nekoliko navrata, po nalozima tužiteljstava i sudova, sužbenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo asistirali su i policijskim službenicima u vršenju pretresa vozila, a uz upotrebu specijalističke opreme za pregled koju je donirala Vlada SAD-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije