"TITO I DINO"

Nizozemski mediji: U Bredi uhićen Mirza Gačanin i njegova supruga

18.05.2020.
u 21:51

Policija je jutros u nizozemskoj Bredi digla iz kreveta dvoje osumnjičenih u velikoj međunarodnoj istrazi pranja novca.

To su Mirza G. iz Bosne i Hercegovine i njegova supruga Rosita van den D. iz Nizozemske, javlja bndestem.nl

Kako javlja ovaj medij, supružnici iz Brede uhićeni su u njihovom domu na Oleanderstraatu.

Uhićenja i pretresi nastavak su policijske akcije iz lipnja 2019. u kojoj je izvršeno više od dvadeset pretraga u Nizozemskoj, BiH, Španjolskoj, Belgiji i Sloveniji.

U Nizozemskoj se akcija usredotočila na nekretnine i tvrtke u vlasništvu sumnjivog para ili njihovih povezanih tvrtki, uključujući galeriju Puro Arte na Haagdijku i kuće na Slingerwegu, Blauwtjesu i Oleanderstraaut, između ostalog. Skupi automobili, uključujući "ferrari", "hummer" i "porsche", zaplijenjeni su u Nizozemskoj i BiH, navodi ovaj portal.

Kartel Tito i Dino

Nizozemski medij podsjeća na pisanje bh. medija da osumnjičeni iz Brede, porijeklom iz BiH, radi za međunarodnu kokainsku bandu s Balkana, kartel Tito i Dino. Vođa kartela Edin G., rođak je uhapšenog iz Brede. Ovaj medij navodi da je moćna zločinačka organizacija jedan od pet takozvanih balkanskih kartela koji, prema podacima Interpola, kontroliraju 80 posto trgovine kokainom između Perua i Evrope. Proteklih godina presretnuto je 14.000 kilograma kokaina, što policija pripisuje kartelima Tito i Dino. Prema američkim službama, kartel je između ostalog surađivao i s Ridouan Taghijem, koji im je od tada isporučio Dubai.

Skupe cipele

U ponedjeljak ujutro zaplijenjeno je nekoliko tisuća eura tijekom pretresa na Oleanderstraatu, skupa dizajnerska odjeća koja uključuje više od trideset pari cipela i skupocjenog nakita, uključujući luksuzne satove, izvijestila je policija.

Ovaj medij podsjeća na dokumente koje su objavili bosanski mediji, na osnovu kojih policija vjeruje da osumnjičeni Mirza G. kupuje i održava svoju imovinu novcem kartela. Ukupno je kupljeno nekretnina u vrijednosti od 2,5 milijina eura.

Njegov advokat Haroon Raza rekao je u odgovoru prošle godine da Mirza G. nema nikakve veze s kartelom Tito i Dino ili kriminalcima poput Taghija.

- Nekretnine su legalno kupljene. On sudjeluje u istrazi i nada se da će se sve riješiti što je prije moguće kako bi mogao dokazati svoju nevinost - rekao je Raza.

"Banke su pale"

Ali, po pisanju nizozemskih medijja, policija drugačije razmišlja. Sumnjaju da je on vratio svoje kredite novcem od droge neslavnom brzinom.

- U ovom je slučaju investitor koji crpi novac oko sebe i tako prikriva njegovo pravo porijeklo - stoji u policijskim dokumentima.

Stručnjaci za pranje novca rekli su u ovom glasilu prošle godine da su i banke koje surađuju s njima i notari vjerovatno izgubili put (provjere) transakcija s nekretninama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije