VRŠNJAČKO NASILJE

Dječak teško ozlijeđen na igralištu u Karlovcu, škola naknadno prijavila slučaj

HRT
09.05.2022.
u 08:52

Roditelji tvrde da je vodstvo škole to prikazalo kao nesretan slučaj, a ne vršnjačko nasilje, zbog čega su sve prijavili policiji i prosvjetnoj inspekciji.

U Karlovcu je u četvrtak, tijekom igre na školskom igralištu, teško ozlijeđen dvanaestogodišnji dječak. Prva informacija bila je da je pao na beton, no ubrzo se doznalo da ga je ozlijedio stariji učenik škole. Roditelji tvrde da je vodstvo škole to prikazalo kao nesretan slučaj, a ne vršnjačko nasilje, zbog čega su sve prijavili policiji i prosvjetnoj inspekciji. 

Ozljede na tjemenu, razderotine na licu, ali i potres mozga - u tom je stanju dvanaestogodišnji učenik jedne karlovačke osnovne škole u četvrtak primljen u karlovačku bolnicu. Nesretan slučaj na školskom igralištu - to su roditelji čuli u školi, javlja HRT.

- Ja sam dobila informaciju da je doživio nezgodu, dobrih par sati bila uvjerena da je zapravo, pao u igri, ali liječnici su uporno tražili informaciju je li bio na prečki od gola, je li pao s visine, rekla sam da ne znam, da moram provjeriti, kazala je dječakova mama.

Satima poslije, od roditelja drugih učenika koji su bili na igralištu doznali su - što se dogodilo.

- Prilikom zamahivanja nogom prema drugom dječaku, koji mu je prije toga otimao loptu i pogodio ga tom loptom u glavu, moj sin nastavio je trčati za njim, kad je zamahnuo nogom, on mu je povukao nogu, povukao u zrak i lansirao ga na pod na glavu, imao je ozljede visoko na glavi, dodala je dječakova mama.

Zašto to odmah nismo čuli u školi - pitaju se roditelji. Nakon sastanka sa školskom stručnom službom doznali su da škola to smatra nesretnim slučajem, a ne vršnjačkim nasiljem, pa neće biti ni pedagoških mjera. 

- Nitko od nadležnih institucija nije bio obaviješten, tek nakon što je moj bivši suprug krenuo i na policiju i obavijestiti ostale institucije, tek tada je škola odlučila reagirati i prijaviti policiji, poručila je majka dječaka.

U ministarstvu obrazovanja nisu mogli potvrditi da su zaprimili službenu pritužbu roditelja. Poslali smo upit školi - svjesni su, kažu, zanimanja javnosti, ali kako je slučaj u obradi službenih tijela - nisu u mogućnosti davati dodatne informacije. Razgovarali smo i s predstavnikom osnivača, pročelnicom Odjela za društvene djelatnosti grada Karlovca, naglasila je novinarka HRT-a Domenika Bratović-Vela.

- Sve informacije koje smo dobili, dobili smo od škole, ravnateljice, postupila je prema Pravilniku i redom radnji koje je trebalo odraditi ali se usudim reći da je škola to mogla odraditi još bolje i još brže, istaknula je Draženka Sila - Ljubenko.

Dječak je otpušten iz bolnice, još osjeća posljedice događaja, kojeg se ne sjeća. Trebat će vremena za oporavak, a svima u školi treba potpora, i to ne formalna, ističe pravobraniteljica za djecu.

- Vrlo često se, u nastojanju da se udovolji odredbama i postupi po odredbama protokola, gubi iz fokusa žrtva, odnosno počinitelj nasilja, rekla je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Jer o takvim se situacijama mora progovoriti, kao što su odlučili i roditelji dječaka, i sami prosvjetni radnici.

Da se ne izgubi fokus, ističu roditelji ozlijeđenog karlovačkog petaša, i sami prosvjetari, odlučili su javno istupiti. Jer, poručuju, slučaj njihova sina, ne smije ostati statistika, bez rješenja a formalno riješena.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije