Tužiteljstvo BiH

Četiri bivša pripadnika vojske bosanskih Srba optužena za genocid u Srebrenici

Tužiteljstvo BiH
28.12.2017.
u 14:00

 

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo optužnicu za genocid protiv četvorice bivših pripadnika vojske bosanskih Srba, uključujući nekadašnjeg visokog časnika, koje tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima u Srebrenici te drugim dijelovima istočne Bosne.

Optuženi su Mile Kosorić 64), bivši zapovjednik tzv. Vlaseničke brigade vojske bosanskih Srba, te pripadnici te brigade Branislav Sojšić (61), Momčilo Tešić (43) i Rajko Drakulić (53).

Tužiteljstvo BiH tereti ih da su u vrijeme napada vojske i policije bosanskih Srba na zaštićenu zonu Srebrenice gdje je počinjen genocid nad više od sedam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka kršili odredbe međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba.

Kako je pojašnjeno u optužnici, Kosorić i ostali optuženi su u mjestu Luke pokraj Vlasenice u srpnju 1995. godine zaustavili konvoj u kojemu su bili bošnjački civili. Riječ je o osobama evakuiranim nakon pada Srebrenice.

Kosorićevi vojnici su opljačali sve dragocjenosti koje su imali prognani srebrenički Bošnjaci a zatim su nasilno izdvojili muškarce i djevojke.

Zatočili su najmanje dvadeset muškraca koje su zlostavljali a potom strijeljali u noći između 13. i 14. srpnja dok su zatočene djevojke ponižavali i silovali.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije