Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Crna kronika

Akcija SIPA-e u Sarajevu, blokirana višemilijunska imovina više osoba

10. listopada 2019. u 08:11 0 komentara 803 prikaza
SIPA

Službenici SIPA-e su u okviru predmeta kodnog naziva "Profit" izvršili privremenu obustavu raspologanja novčanim sredstvima u vlasništvu 11 fizičkih i jedne pravne osobe u ukupnom iznosu od 7.071.961,27 KM lociranih na 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicijskog fonda, priopćeno je iz SIPA-e. 

 

Postupajući po naredbama Županijskog suda u Sarajevu i Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije, policijki službenici SIPA-e, pretresli su pet sefova koje su kod komercijalnih banaka koristile četiri osobe. 

Tom prilikom su otkrivena i privremeno oduzeta novčana sredstva u iznosu od 598.970,00 EUR i zlatni nakit (9 zlatnih dukata, tri narukvice, tri ogrlice, četiri privjeska, sedam prstenova, devet lančića, sedam naušnica, dvije značke, broš, zrno bisera, kopča za naušnicu, zlatni zub, sat).

Nakon sačinjavanja izvještaja, privremeno oduzeta novčana sredstava i predmeti bit će dostavljeni u dalju nadležnost Županijskom sudu u Sarajevu.  Gore navedene aktivnosti realizirane su uz podršku policijskih službenika MUP-a SŽ. 

Kako piše Faktor, aktivnosti SIPA-e su provedene u okviru istrage u vezi sa "nestankom" višemilijunskog iznosa novca NLB grupe Ljubljana, kojim se trebala financirati izgradnja dva stambeno-poslovna objekta "Marijin Dvor" u Sarajevu.

Istragom, koja je započeta još 2010. godine, su obuhvaćene aktivnosti nekoliko kompanija, poput "Vradis investicije", "Unioninvest izgradnja objekata", "Profin invest" i brokerske kuće "Eurohaus". Iznos novca koji je "nestao" u sumnjivim transakcijama navedenih tvrtki i osoba povezanih a njima se procjenjuje na 28,7 milijuna KM.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.