tužiteljstvo BiH:

11 bivših pripadnika Armije BiH i policije optuženo za udruženi zločinački pothvat

tužiteljstvo bih
29.12.2017.
u 10:45

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu protiv jedanaest bivših pripadnika Armije BiH i civilne policije koje tereti za ratne zločine i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu usmjerenom protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Kako je navedeno u optužnici oni su sudjelovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organiziranju i izvršenju udruženog zločinačkog pothvata sa ciljem da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Čemerno u općini Ilijaš kod Sarajeva u potpunosti ukloni.

Optužnica se odnosi na planirana ubojstva svih osoba  srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez obzira radi li se o civilima ili vojnicima, uključujući i zarobljene civile i pripadnike vojske bosanskih Srba koji su položili oružje, kao i na prekomjerno i vojno neopravdano uništenje i njihove nepokretne i pokretne imovine.

U sinkroniziranom napadu na selo u lipnju 1992. godine ubijeno je najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba spola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i malodobnih osoba.

Pri tom su neke od žrtava mučene i ubijene na izuzetno okrutan način a njihova tijela masakrirana.

Nakon napada selo je u potpunosti uništeno a cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti protjerano sa tog područja i tamo se nitko od prognanih nije vratio ni poslije završetka rata.

Optužnica za ove zločine tereti Džemala Hadžića (63), Teufika Turudića (57), Džemala Smolu (54), Senada Sikiru (58), Benjamina Sikiru (48), Harisa Sikiru (46),, Enesa Duraka (53), Mirsada Bešliju (53), Nusreta Bešliju (55), Mirzeta Bešliju (49) i Hamdiju Spahića (57). 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije