NOVO UDRUŽENJE

Bosanski pokret za Bosnu kojom će vladati Bošnjaci

pokret
21.03.2012.
u 09:50

Pokret za sada svoje djelovanje ograničava na sadašnje granice BiH

Pod geslom “Probudi se, Bosno! Vrijeme je da se borimo za život i opstanak našeg naroda” po gradovima i općinama u BiH, ali i inozemstvu kao što su Švedska i Njemačka, osvanuli su ovih dana propagandni leci koje ovih dana dijeli široj javnosti nepoznata organizacija pod nazivom Bosanski pokret nacionalnog ponosa. Na službenim internetskim stranicama, anonimni članovi spomenute organizacije tvrde da su utemeljeni prije dvije godine i sebe opisuju kao socijalistički narodni (nacistički) pokret čiji je cilj prvenstvena zaštita bosanskog nacionalnog preporoda. Iz ove organizacije, čija je skraćenica BPNP, njeni utemeljitelji poručuju kako su za razliku od sličnih europskih neonacističkih skupina namijenjeni isključivo Bošnjacima muslimanima, iako napominju to nije obvezan zahtjev. Slave, kako pišu, muslimansko-nacistički savez tijekom Drugog svjetskog rata.

U svom manifestu rada tvrde kako se Bosanski pokret nacionalnog ponosa zalaže za uspostavljanje nacionalne sekularne države Bošnjaka shodno europskoj praksi gdje svaka nacija ima pravo na vlastitu državu. “Takvo pravo je, uostalom, potvrđeno poviješću Bosne starom preko 1000 godina i poviješću naroda Bošnjaka na njenom području. Bosna i Bošnjaci su jedno tijelo povezano našom krvlju i slavom naših pradjedova. Bosna je prvenstveno država Bošnjaka, ali i ostalih građana koji su joj odani.

Pripadnikom jedinog državotvornog naroda Bošnjaka ili Bosanaca smatramo svakog bijelog stanovnika Bosne koji joj je odan bez obzira na religijsku i podrasnu pripadnost. Odbacujemo vezanje Bošnjaka za samo jedan religijski identitet što se pokazalo štetnim za naš nacionalni razvoj i dignitet”, poručuju iz BPNP-a.

Ključne riječi

Komentara 2

IV
IvanStipetic
13:46 21.03.2012.

Pokret nacionalnog Bosnjakistana unutar "trokutistana" Zenica-Sarajevo-Tuzla...hahahahaha

LI
Livi
22:13 21.03.2012.

Vec ste na samom pocetku osudeni na neuspjeh. Kao i toliko puta u proslosti niste znali tko ste i sta ste. Kad vam je odgovaralo izjasnjavali ste se kao Srbi, pa Hrvati, pa Jugoslaveni, pa neopredijeljeni. U zadnje vrijeme necete biti Bosanci, nego Bosnjaci-muslimani, ali svoj jezik neceti zvati \"bosnjackim\" sto bi bilo logicno. ...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?