HNŽ

Za plaće u zdravstvu dodatnih 850.000 KM

Za plaće u zdravstvu dodatnih 850.000 KM
12.09.2018.
u 11:48
Pogledaj originalni članak

Aktualne vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i dalje pokušavaju osigurati dodatna sredstva za isplatu plaća zdravstvenim djelatnicima. Nakon što su potpisani novi kolektivni ugovori sa zdravstvenim djelatnicima potrebno je osigurati dodatnih 20 milijuna maraka za isplatu plaća u ovome sektoru. Prema zaključcima iz nedavnih pregovora, posao osiguranja dodatnih sredstava zadaća je županijske Vlade, Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a te poslodavaca, točnije bolnica i domova zdravlja. Tim povodom Vlada HNŽ-a donijela je odluku o preuzimanju zaduženja za projekt “Modernizacija bolnica u BiH - faza II”. Prema odluci Vlade, sa ZZO-om HNŽ-a preuzeta je obveza plaćanja rata za ovaj kredit do kraja godine. Radi se o sredstvima u ukupnom iznosu od oko 850.000 KM, a ZZO BiH ta sredstva sada bi trebao preusmjeriti na financiranje zdravstvenih ustanova dok bi one, kao odgovorni poslodavci, ta sredstva morale iskoristiti za isplatu povećanih plaća. Iako ova odluka vrijedi samo do kraja godine, očekuje se kako će Vlada HNŽ-a ove obveze preuzeti i za iduću i ostale godine kako bi se trajno oslobodio prostor Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za povećanje sredstava zdravstvenim ustanovama.
 

Trajna rješenja
- Moraju se iznaći trajni modeli osiguranja dodatnih 20 milijuna maraka za plaće svih zdravstvenih djelatnika i to je nešto o čemu će Vlada, ZZO HNŽ-a i poslodavci morati razgovarati u idućem razdoblju. Dogovoreno je da tri strane razgovaraju o modelima nakon potpisivanja novog kolektivnog ugovora, ali do takvog sastanka još uvijek nije došlo. Još je nejasno hoće li o ovoj temi razgovarati aktualna županijska Vlada ili ona koja će doći nakon skorih izbora - objasnili su nam naši sugovornici. Ono što je jasno jest da se zdravstvenim djelatnicima moraju osigurati dodatna sredstva za plaće jer će se Županija u protivnom suočiti s valom tužbi, kao što je bio slučaj s prosvjetarima i državnim službenicima ranijih godina. Očekuje se kako će rješavanju ovoga problema djelomično pomoći i Zapadnohercegovačka županija kao suosnivač SKB-a Mostar, najveće zdravstvene institucije na ovim prostorima, koja ujedno ima i najveći broj zaposlenika. Zdravstveni djelatnici poručili su kako očekuju da se u cijelosti ostvare prava koja crpe iz novog kolektivnog ugovora jer svaki odmak od dogovorenog izazvat će njihovu reakciju preko sudskih tužbi, a nisu isključena ni nova sindikalna reagiranja.
 

Mukotrpni pregovori
Inače, pregovori sindikata zdravstva i županijskih vlasti u Mostaru trajali su mjesecima. Povećanje iznosa za plaće od 20 milijuna KM veliki je izazov za Vladu HNŽ-a, ali i druge županije i razine vlasti koje imaju vlasničke udjele u SKB-u Mostar. Upravo ova institucija, u kojoj se obavlja više od 80 posto bolničkih usluga u županiji, crpi najviše novca. S druge strane, postavlja se pitanje jesu li županiji zaista potrebne tri bolnice i može se li zdravstveni sustav boljom organizacijom dovesti do faze da troši znatno manje novca nego sada.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.