Pronađene supstancije koje spašavaju ćelije od odumiranja

Pronađene supstancije koje spašavaju ćelije od odumiranja

12. 09. 2018. u 09:24 0

Znanstvenici sa Case Western Reserve University School of Medicine pronašli su način kako da zaustave propadanje imunoloških ćelija povezanih s nizom bolesti, kao što su sepsa, upalna bolest crijeva IBD ili artritis.
U istraživanju objavljenom u časopisu Science Immunology navodi se da je identificirana supstancija koja potencijalno sprječava umiranje ćelija, odnosno koja prevenira stvaraje smrtnih pukotina na ćelijskoj membrani.

Supstancija je primjenjiva na modelu ljudskih i životinjskih ćelija. Znanstvenici ističu da je ovo posve novi farmakološki pristup zaustavljanja destruktivnog procesa.

Ćelije često perforiraju vlastitu membranu kao odgovor na jaku upalu. To je takozvano samoubojstvo ćelija poznato kao piroptoza.

Profesor medicine na Case Western Reserve School of Medicine Derek Abbott istaknuo je da do sada nije postojao farmakološki mehanizam koji bi direktno sprječavao formiranje piroptičkih pora.

-Znamo da nekrosulfonamid sprječava formiranje druge vrste pora, ali slutimo da, isto tako, djeluje protiv piroptoze. Nekrosulfonamid je učinkovit na modelu sepse, a može biti učinkovit i kod tretiranja drugih bolesti koje upale pogoršavaju, kaže on.

Piroptoza je dio začaranog kruga kod mnogih bolesti. Kako umiruće ćelije stvaraju rupe u ćelijskoj membrani, ćelije propuštaju molekule koje regrutiraju nove imunološke ćelije. Iznenadni priljev novih stanica također inicira smrt stanice, javlja se drugi krug piroptoze i može doći do kronične upale.

Nekrosulfonamid je u laboratoriju dodan i životinjskim i ljudskim ćelijama, a imunološke ćelije izložene ovoj kemijskoj tvari ostale su netaknute. Boje i druge molekule nisu istjecale i slale su signale drugim stanicama kao dio normalne, zdrave funkcije.

pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".