PRIJEDLOG Vijeće ministara ponovno treba početi raditi na mehanizmu koordinacije

Županije se neće moći izbaciti iz mehanizma za EU

politika
Foto: VL FOTO
02.07.2015.
u 10:10

Mehanizam koordinacije bit 
će najvažniji u komunikaciji s EU

Uoči posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel i visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku te potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini ponovno je u prvi plan došlo pitanje uspostave mehanizma koordinacije kojim bi se premostili nesporazumi koji se javljaju u komunikaciji u odnosu više razina vlasti prema Europi. Kako je najavio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, najmanje što se može učiniti jest usuglašavanje dokumenta oko uspostave mehanizma koordinacije, što je već napravio ured bivšeg predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevande.

Federalni fantomski ured

Jedan od ključnih problema oko kojih zapinje provedba reformi jeste uspostava mehanizma koordinacije, tijela koje bi trebalo koordinirati stavove i politike svih razina složene strukture vlasti u BiH. Bošnjačke stranke protive se ulozi županija u tome tijelu, dok hrvatske inzistiraju da u mehanizmu koordinacije županije sudjeluju u dijelu njihovih ustavnih nadležnosti. U utorak je održan sastanak predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i dvojice potpredsjednika, ministra financija Vjekoslava Bevande i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića. Zvizdićev ured ranije je najavio kako će započeti izradu novoga dokumenta, dok ministar Bevanda sugerira da bi se trebalo nastaviti raditi na prijedlogu koji je okončao njegov ured u proteklom mandatu.

“Bila bi velika pogreška ne iskoristiti sve što je tim za koordinaciju u bivšem sazivu napravio i praktično završio dokument. Taj dokument nije zaživio samo zbog opstrukcija federalnih vlasti. Ja neću prihvatiti nikakvu intervenciju koja neće poštovati ustavne nadležnosti. Očito je na sceni ono što se događa dugi niz godina - isključenje županija iz procesa”, rekao je Bevanda za ‘Večernjak’. Objasnio je kako je moguće vrlo brzo postići dogovor uz eventualno neke manje korekcije na dokumentu koji je napravljen, ali pri tome odbacuje bilo kakvu mogućnost da se zakida uloga županija te da se fantomskim uredom na razini Federacije BiH ‘koordiniraju’ poslovi u isključivoj nadležnosti županija.

Tri koncepta

Prema njegovim riječima, oko pitanja mehanizma koordinacije vide se sve razlike između pojedinih aktera u BiH bilo da se radi o srpskoj, bošnjačkoj ili hrvatskoj strani. Hrvati traže poštovanje ustavne arhitekture zemlje, Bošnjaci su za unitarizaciju, a Srbi, pak, za neovisniji položaj Republike Srpske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?