uputili pismo WHO

Znanstvenici traže otkazivanje ili preseljenje Ol u Riju zbog zike

Olimpijske igre
28.05.2016.
u 07:29

Znanstvenici upozoravaju da zbog novih otkrića o tom opasnom virusu ne bi bilo etički kada bi se igre održale kako je planirano

Više od stotinu uglednih svjetskih znanstvenika zatražilo je u otvorenom pismu da se Olimpijske igre u Rio de Janeiru, koje su predviđene za kolovoz, otkaže ili preseli negdje drugdje zbog virusa zike, prenosi u petak BBC.

U otvorenom pismu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), znanstvenici upozoravaju da zbog novih otkrića o tom opasnom virusu ne bi bilo etički kada bi se igre održale kako je planirano.

Pozivaju WHO da hitno revidira svoje smjernice o ziki, virusu koji se povezuje s teškim deformacijama novorođenčadi.

Međunarodni olimpijski odbor u svibnju je kazao da ne vidi razloga za odgodu ili preseljenje Ljetnih olimpijskih igara zbog zike.

Bolest koju prenose komarci pojavila se u Brazilu prije godinu dana, a do sada se proširila na više od 60 zemalja i teritorija.

Simptomi su blagi, ali virus uzrokuje teške deformacije mozga kod novorođenčadi, a može izazvati i rijedak i ponekad koban neurološki sindrom kod odraslih.

Pismo je potpisalo 125 znanstvenika iz cijelog svijeta uključujući s Oxforda, Harvarda i Yalea.

Kao razloge za otkazivanje ili preseljenje igara "u ime javnog zdravlja" navode neuspjeh programa uništavanja komaraca u Brazilu i slab zdravstveni sustav u toj zemlji.

"Nepotreban je rizik da 500.000 stranih turista iz svih zemalja svijeta stigne na igre, potencijalno se zarazi i vrati kući u krajeve u kojima bolest može postati endemska", kaže se u pismu.

Najveći rizik, dodaje se, je da se sportaši zaraze virusom i vrate kući u siromašne zemlje u kojima se bolest još nije pojavila.

Olimpijske igre u Riju održavaju se od 5. do 21. kolovoza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?