dobra vijest za građane

Značajno će pojeftiniti lijekovi u BiH

lijekovi 2
24.11.2016.
u 14:52

Ovim će značajno pojeftiniti lijekovi u BiH, a dobra je to vijest i za naše vlade i fondove koji će moći uštedjeti dosta financijskih sredstava zato što su neke lijekove s esencijalnih lista plaćali skuplje - istaknuo je Osmanović.

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo Pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je na konferenciji za novinare, nakon sjednice, izjavio da je Pravilnik jednoglasno usvojen, ističući da je to dobra vijest za građane.

- Ovim će značajno pojeftiniti lijekovi u BiH, a dobra je to vijest i za naše vlade i fondove koji će moći uštedjeti dosta financijskih sredstava zato što su neke lijekove s esencijalnih lista plaćali skuplje - istaknuo je ministar Osmanović.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, primjenom ovog pravilnika ostvarit će se značajne uštede fondovima/zavodima zdravstvenih osiguranja Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta, kao i građanima BiH, koji sada kao pacijenti plaćaju visoke cijene lijekova. 

- Ukupne uštede primjenom ovog pravilnika iznosit će na godišnjoj razini 10 posto vrijednosti tržišta lijekova, odnosno oko 50 milijuna KM, a pozitivni efekti očekuju se nakon 1. veljače 2017. godine, kada će početi praktična primjena ovog pravilnika, priopćeno je. 

Vijeće ministara zadužilo je Agenciju za lijekove da do 31. 7. 2017. godine napravi prvu analizu o svim efektima provođenja ovog pravilnika i dostavi je Vijeću ministara BiH na razmatranje.

Pravilnikom se, između ostalog, propisuju načini kontrole i oblikovanja cijena lijekova i izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, i to određivanje minimalne i maksimalne visine veleprodajne marže i nadležnih organa za njihovo reguliranje, kao i utvrđivanje maksimalnih cijena lijekova te način izvještavanja o veleprodajnim cijenama lijekova u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?