Terorizam u BiH

Zločin u kladionici “po uzoru” na kambodžanski restoran u Parizu

hjlhl
20.11.2015.
u 06:15

Strah da bi teroristički napad u Parizu mogao biti “okidač” za niz sličnih postupaka drugdje u svijetu, u slučaju BiH, čini se, bio je opravdan. Rođeni Parižanin Enes Omeragić počinio je teroristički čin koji je uznemirio BiH i regiju. Iako istraga tek treba utvrditi pozadinu ubojstva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH i ranjavanja tri druge osobe u sarajevskom naselju Rajlovac, Tužiteljstvo BiH okarakteriziralo je ovaj zločin kao terorizam. Ubojica Enes Omeragić neke je odgovore ponio sa sobom u grob, ali informacije koje su dostupne medijima govore kako je vjerojatno u pitanju vjerski fanatizam svojstven Islamskoj državi i drugim terorističkim organizacijama. Jedna mirna uobičajena noć u sarajevskom prigradskom naselju Rajlovac prekinuta je u srijedu oko 19.30 sati kada je Enes Omeragić, naoružan automatskim oružjem, ušao u sportsku kladionicu, naredio zaposlenici da se skloni, a potom hladnokrvno ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH Armina Salkića (26) i Nedeljka Radića (34), te ranio još jednu osobu. Pri izlasku iz kladionice pucao je i na autobus gradskog prijevoza u kojem su od krhotina razbijenih prozora lakše ranjene još tri osobe.

Boravak u zatvoru u Zenici

Očevici koji su se zatekli u susjednim objektima tvrde kako je prije nego je ispalio hice u nesretne vojnike uzviknuo: “Allahu ekber” (Bog je veliki). Dok je policija došla na mjesto zločina, Omeragić se već udaljio prema obližnjem naselju Sokolje, gdje je i njegova obiteljska kuća. Policija je ubrzo blokirala cijelo naselje i opkolila kuću. On se raznio eksplozivnom napravom prije nego što je policija uspjela i pokušati pregovarati o predaji. Susjed koji ga je posljednji vidio živog u dvorištu kaže kako je Omeragić od njega zatražio da mu “halali” (oprosti), nakon čega je ušao u kuću i ubrzo potom aktivirao bombu izvršivši samoubojstvo. Omeragić je poznat policiji, ali više po nasilnim ponašanju i konzumiranju droge nego po vjerskom radikalizmu. Objavljeno je da je ovaj 34-godišnjak neko vrijeme proveo u zatvoru u Zenici, a susjedi njegovo ponašanje opisuju kao “problematično”. Još kao dijete ostao je bez majke koja je izvršila samoubojstvo skočivši u bunar. - U naselju su ga se svi bojali. U posljednje vrijeme se počeo družiti s nekim Arapima, skratio je hlače i pustio bradu. Očito se bio pridružio vehabijama pa je i po naselju znao napadati ljude za koje je smatrao da se ne ponašaju kao “pravi muslimani”, priča jedan od susjeda ne želeći otkrivati identitet. Da mu je sin bio problematičan, priznaje Enesov otac Šahin Omeragić. Iako skrhan od bola zbog svega što se dogodilo, poručuje da mu je žao poginulih vojnika i da sinu na pogreb neće ići. Kaže da s njim zadnjih godina nije bio u dobrim odnosima. - Živio je sam u prizemlju kuće. Nismo se svađali, ali nismo imali o čemu pričati jer me je uvijek kritizirao kad bi vidio pivo. Govorio je: “Nosi tog šejtana”, kaže Omeragić. Neslužbeno doznajemo kako su istražitelji posebno fokusirani na povezanost terorista Omeragića s njegovim zetom Muhamedom Mecom koji je sigurnosnim službama itekako poznat. On je, prema informacijama, sudjelovao u borbama u Siriji 2013., a kada se vratio u BiH, bio je pod prismotrom policije. Navodno je bio uhićen još 2008. zbog sumnje da je dio organizirane skupine koja priprema bombaški napad. Šahin Omeragić tvrdi da je Meco dolazio u kuću, ali da on nije želio kontaktirati sa zetom.

Povezanost sa Sirijom

Povezanost sa zetom koji je “sirijski veteran”, ali i intenzivno druženje s osobama arapskog podrijetla u zadnje vrijeme, ukazuju na mogućnost da iza terorističkog napada u Rajlovcu stoji organizirana skupina. Istražitelji za sada ne komentiraju takve mogućnosti. Nedvojbeno je, pak, da je Omeragićev zločinački pohod uzdrmao Sarajevo, BiH, regiju... Ozračje straha, koje je ionako postojalo nakon napada u Parizu, sada je samo pojačano. Vlasti pozivaju na smirenost i obećavaju brzu istragu. Neki dužnosnici otvoreno priznaju da BiH ima problem s terorizmom i da mu se odlučno mora suprotstaviti. U međuvremenu, podignuta je razina pripravnosti svih policijskih struktura, kao i Oružanih snaga BiH. Najavljen je dan žalosti, a najteže je obiteljima poginulih vojnika Armina Salkića i Nedeljka Radića. Salkićev otac i brat su samo nekoliko sati nakon zločina stigli do Rajlovca, gdje su im policajci i kolege iz vojske priopćili tužnu vijest. Novinari su svjedočili mučnoj sceni, jaucima i plaču neutješnih oca i brata. Salkić je živio u Vitezu, a kao i Radić, bio je pripadnik vojne policije čija je vojarna u neposrednoj blizini kladionice u kojoj se dogodilo ubojstvo. Radić je podrijetlom iz Nevesinja, ali je zadnjih godina živio u Sarajevu gdje je imao obitelj. Iza njega su ostali supruga i 4-godišnja kći. Sarajevski imam efendija Muhamed Velić je na Facebooku nakon ubojstva dvojice vojnika, između ostalog, napisao: “Isto kao što trebate, zbog dobra u društvu, otkriti dilere, tako trebate prijaviti i sve one koji vam nude lažne instant-karte i prečice za raj. To su oni za koje ne postoje nikakve svetinje. Koji ruše bogomolje, spaljuju žive ljude, zarobljenike i ubijaju nedužne”, napisao je sarajevski imam Velić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?