Zvonko Jurišić

Živko Budimir nikada neće biti predsjednik HSP-a BiH

Zvonko Jurišić
16.10.2012.
u 09:37

Kreševska šestorka poziva na okupljanje hrvatskih stranaka o ustavnim promjenama

Hrvatska stranka prava BiH ostvarila je bolje rezultate na općinskim izborima nego prije dvije, odnosno četiri godine, iako se u tijeku kampanje odvijao sukob dviju struja koje predvode predsjednik stranke Zvonko Jurišić, odnosno dopredsjednik Živko Budimir koji je i predsjednik FBiH. Jurišić najavljuje skori rasplet u ovoj stranci bez većih potresa upravo zbog dobrih rezultata na izborima.

Govorite o jednakosti Hrvata, no jeste li u tome smislu pogriješili kada ste ušli u federalnu vlast, imajući na umu da niste dobili legitimitet od Hrvata?

Jasno je da tada na izborima mi nismo dobili izborni legitimitet hrvatskog naroda. Mi smo bili spremni na suradnju jer smo na tim izborima nastupili s HDZ-om 1990. HDZ BiH je međutim tada tražio 100 posto za sebe. Sada nakon općinskih izbora trebamo normalizirati odnose i raditi zajednički na popravljanju pozicije Hrvata.

Kako ste zadovoljni rezultatima vaše stranke?


Ja sam zadovoljan, ne samo ja nego najveći dio vodstva i članova HSP-a BiH.

Na čemu temeljite zadovoljstvo?

To zadovoljstvo temeljim na tome što smo mi kao stranka u proteklih godinu dana bili pod jakim udarima, jednom pravom kampanjom zbog prije svega platformaške vlade u koju smo ušli iz određenih razloga. Imali smo unutarstranačkih problema, a u kampanji za izbore, čak i antikampanju od dijela vodstva HSP-a. Na kraju smo u Federaciji, mislim samo osim SDA, jedina stranka koja je dobila puno više glasova u odnosu na 2010. i 2008. godinu. Mi imamo 20 posto više općinskih vijećnika. To su činjenice. Možda će neki reći da je taj rezultat mogao biti bolji. I ja se s tim slažem. Mogao je da smo svi unutar stranke bili jedinstveni. Zaključno, mi smo preživjeli sve te napade i ostvarili još bolji rezultat. Mi u tome smislu ostajemo i dalje alternativa HDZ-u BiH kao stranci koja je najjača u hrvatskom narodu. Ako gledamo našeg koalicijskog partnera s izbora 2010. godine HDZ 1990. po broju glasova i mandata oni su veoma pali što će reći da njihova politika u posljednje vrijeme nije bila prepoznatljiva. 


Najčešće se rezultati ovih općinskih izbora promatraju kroz broj osvojenih načelničkih mandata, a tu HSP nije ostvario rezultat?!

Mi smo kao stranka imali nekoliko načelničkih kandidata koji su vodili vrlo ravnopravnu borbu u Ljubuškom, Posušju, Odžaku. U Dobretićima smo zadržali mjesto načelnika, ozbiljnog kandidata imali smo u Tomislavgradu, kao i gospodina Iliju Rožića u Livnu.

Čini mi se da su se dva HDZ-a u Tomislavgradu ujedinila kako bi pobijedili upravo vašeg kandidata?!

To su apsurdi u našem političkom životu. Oni su se ujedinili u Tomislavgradu kako bi pobijedili HSP. A to recimo nisu uradili ni u jednoj općini srednje Bosne ili Posavine gdje smo izgubili veliki broj načelnika. Trebalo je učiniti upravo suprotno i sve stranke s hrvatskim predznakom trebale su imati jednog kandidata i stanje bi bilo posve drukčije. To je jedna mrlja koja je bačena nakon posljednjih izbora. No, istodobno hrvatske su stranke osvojile veliki broj vijećničkih mandata. Zato je moja preporuka sada da u svim tim općinskim vijećima sjednemo zajedno i napravimo većinu što bi bila poruka da smo izvukli pouku iz rezultata posljednjih izbora.

Znači, gospodine Jurišiću, vi ste spremni na suradnju i pružanje ruke HDZ-ovima koji su najviše odgovorni zbog nepostizanja dogovora u srednjoj Bosni?!


Na žalost, ta razjedinjenost dovela je Hrvate u ovakvu poziciju. Zar nam trebaju još jedni izbori da se uvjerimo da ovako više ne ide. Predstavnici relevantnih političkih stranaka, u koje ubrajam i HSP BiH, moraju sjesti i dogovoriti se oko ključnih pitanja za Hrvate u BiH. Mislim da se ponovno moramo vratiti Kreševskoj deklaraciji. Neću reći da to treba biti onaj sastav kakav je tada bio, no današnje ključne hrvatske stranke se trebaju okupiti. U predstojećem razdoblju od godinu i pol dana imat ćemo ustavne promjene od presude Sejdić - Finci do rekonstrukcije Federacije BiH. Bilo bi pogubno da hrvatske stranke nastupe na različit način. Moramo odgovoriti želimo li Federaciju bez županija, s dvije, tri, maksimalno četiri županije gdje bi nam bila zaštićena prava. Sve stranke inzistiraju na hrvatskoj jednakopravnosti o čemu više ne šute ni bošnjačke stranke.

Što smatrate najvećim promašajem platforme?

Kada je u pitanju platforma mi smo jasno tražili donošenje Zakona o lustraciji i izmjenu Zakona o Vladi što očigledno ne ide da se uspostavi institucionalna jednakopravnost Hrvata. Ako se to odbije, predložit ću na sjednici Predsjedništva stranke da se istupi iz takve vlasti. Ako to ne ide, onda je to jasan signal da naši partneri nisu imali dobre namjere.

Kako gledate na inicijativu za rekonstrukciju vlasti u Federaciji što traže dva HDZ-a?

To je veoma složen i kompliciran proces prije svega zbog odnosa SDP-a i SDA koji su ključni akteri. Da bi se sve provelo potrebno je dobiti potporu u Parlamentu, predsjednika i dvojice dopredsjednika FBiH što sada izgleda kao nemoguća misija. 


Ozbiljna je kriza u FBiH i u Vijeću ministara. Što je izlaz?

Vrlo skoro imat ćemo sjednice dvaju domova parlamenata oko smjena u Vijeću ministara što dodatno komplicira ukupne odnose. Mislim da se na razini Vijeća ministara neće ništa dogoditi. Moguće je da će glasovi dva HDZ-a biti presudni da se ne dogodi smjena Zlatka Lagumdžije. Izlaz iz krize je u tome da bi sve političke stranke trebale shvatiti da nam je jedini put približavanje Europskoj uniji. Mi lažemo sami sebe i po izvješću Europske komisije smo gotovo iza Kosova.

Što se događa u HSP-u BiH?


Još od sabora stranke imamo problem što gospodin Živko Budimir nije izabran za predsjednika Glavnog stana HSP-a. On se nije mogao s tim pomiriti i krenuo je u neki svoj obračun sa strankom. Brojne stvari koje je radio kao predsjednik FBiH, gospodin Budimir je radio na svoju ruku kao što su dva susreta s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom. On jest predsjednik FBiH, ali je i dopredsjednik HSP-a te ga na poziciju u Federaciji nije donijela roda. On je u svojim posljednjim stajalištima vrlo izričit da ja moram odstupiti s pozicije predsjednika ili će on napustiti HSP BiH, vjerojatno zbog te jedne crte dočasnika JNA koja mu se duboko urezala.

Hoćete li ga poslušati?

Ne pada mi na pamet odstupiti, a Živko Budimir nikada neće biti predsjednik HSP-a BiH.

Ali, gospodine Jurišiću, značajan broj dužnosnika traži vašu ostavku, ne samo Budimir. Primjerice Josip Perić koji je bio blizak vama, pa Budimiru?!


Gospodin Perić nikada nije izričito tražio moju ostavku, ali zamjera zbog pojedinih samostalnih odluka kada nisam djelovao timski. Ja prihvaćam taj grijeh propusta. A jedan od tih grijeha je i predsjednik Federacije BiH, ili nositelj kompenzacijske liste za federalni Parlament. A upravo u tim sredinama smo imali najlošije izborne rezultate zbog čega je Budimir prije dvije godine podnio ostavku na čelo općinskog odbora stranke u Mostaru. Gospodin Budimir nije ovoj stranci dao ništa i zato nikada neće biti predsjednik.

Kako ćete razriješiti sukob s Budimirom?

On će vjerojatno otići i osnovati novu stranku. Zanimljivo je da je gospodin Budimir jako sudjelovao u kampanji HKDU-a u Čitluku i razbijanju HSP-a. On tu nije radio protiv Zvonke Jurišića, nego protiv HSP-a. Gospodin Budimir očigledno ne pripada ideološki HSP-u. Onoga trenutka kada sam ga osobno stavio na poziciju predsjednika i financirao cijelu kampanju, a podsjetit ću vas da sam ja mogao biti predsjednik FBiH, onda je nastupila njegova položajna pamet. Njegova naobrazba je na razini srednjoškolca, a onda imate i malo kompleksa od svega toga pa poslije izbora pokušava osporiti izborne rezultate. A upravo je on činio da rezultat bude iznimno loš. Samo u Zapadnohercegovačkoj županiji mi smo međutim osvojili 1500 glasova više nego 2010. godine. U ovakvim uvjetima meni ne pada na pamet da podnesem ostavku.

Hoćete li onda izbaciti Budimira ako se tako ponaša?


Dvadeset šest članova Glavnog stana zatražilo je pokretanje stegovnog postupka protiv trojice članova Glavnog stana. Neću prejudicirati rezultat jer postoje tijela stranke. Ja ipak vjerujem da će gospodin Budimir napustiti stranku nakon posljednjih jasnih istupa. Ja sam mu spreman pomoći da to napravi. Ali, još jednom želim ponoviti da on nikada neće biti predsjednik HSP-a BiH. Ako pak ostane u HSP-u, ne može ostati na dužnosti dopredsjednika stranke.

Komentara 1

BA
Balija
14:33 16.10.2012.

Prjesjednici hrvatski politički stranki bi trebali da gledate na hrvatski narodi za njegovu budućnost ,a ne da gledate samo svoje svakodnevne ekonomske interese.Jedan hrvatski narod u BiH i jedna politička strankaMnogo smo mali da se dijelimo na vise stranaka,sa tim podjelama idemo u samounistenje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?